Hamilton verbreekt twee Schumacher records – en evenaart een ander

Hamilton verbreekt twee Schumacher records – en evenaart een ander

Voordat Max Verstappen in 2023 de meeste records herschreef, stonden Lewis Hamilton of Michael Schumacher meestal bovenaan de recordlijsten.

Hoewel Schumacher de afgelopen seizoenen de meeste van zijn records zag afgenomen door Hamilton of Verstappen, waaronder de meeste overwinningen, meeste overwinningen in een seizoen, carrièrepodiums, en Hamilton ook het Duitse aantal van zeven wereldtitels evenaarde, bleef Schumacher in één aspect nog steeds de beste: snelste rondes.

Tijdens de Grand Prix van Monaco verloor Schumacher echter een van zijn records aan Hamilton, die tevens een ander evenaarde. Schumacher hield lange tijd het record voor meeste snelste rondes met 53, gereden voor Ferrari tussen 1996 en 2006. Hamilton brak dit record met zijn 54e snelste ronde als Mercedes-coureur. Verstappen staat derde op de lijst van meeste snelste rondes met hetzelfde team, met 32.

Om Verstappen voor te blijven in de strijd om de zesde plaats, wisselde Hamilton in ronde 51 zijn versleten mediumbanden voor harde banden, maar kon niet voorbij de Red Bull komen. Op ronde 63 van de 78 reed Hamilton een 1:14.165 en noteerde daarmee de snelste ronde en verdiende het bonuspunt voor de eerste keer sinds de Grand Prix van Mexico-Stad in 2023.

Met deze prestatie zette Hamilton zijn 54e snelste ronde als Mercedes-coureur, waarmee hij het record van Schumacher overtrof. Hamilton reed hiermee ook de snelste ronde voor het 15e opeenvolgende seizoen, een reeks die begon in 2010. Dit evenaart Schumacher’s reeks van snelste rondes tussen 1992 en zijn pensioen bij Ferrari in 2006.

Bovendien geeft de snelste ronde in Monaco Hamilton het record voor de meeste seizoenen met een snelste ronde, namelijk 17. Alleen in het seizoen van 2009, waarin hij regerend wereldkampioen was, heeft hij geen snelste ronde in zijn carrière gereden.

Share