Goed nieuws, slecht nieuws voor NASCAR Cup-teams voorafgaand aan de race van zaterdag in Daytona op NBC

5 min read

De spanning stijgt nu de NASCAR Cup Series dichter bij de play-offs komt.

Er zijn nog twee races in het reguliere seizoen. Hier is een overzicht van de huidige stand van zaken voor elk Cup-team in aanloop naar de race van zaterdag op Daytona International Speedway (19:30 uur ET op NBC en Peacock).

23XI Racing — Goed nieuws: De overwinning van Tyler Reddick in Michigan bracht hem in de punten. Dit is de eerste keer dat een coureur van 23XI Racing de punten aanvoert in de vierjarige geschiedenis van het team. … Reddick’s zeven Cup-overwinningen in zijn carrière zijn allemaal behaald op verschillende circuits. … Hoewel hij nog niet heeft gewonnen op Daytona, won Reddick eerder dit seizoen in Talladega. … Reddick is dit jaar niet slechter geëindigd dan zesde in de laatste zeven races. … Bubba Wallace heeft drie keer als tweede geëindigd in een Cup-race op Daytona. … Wallace’s vijf top-vijf finishes op Daytona zijn zijn beste resultaten op elk Cup-circuit in zijn carrière. Slecht nieuws: Wallace’s auto raakte beschadigd bij het incident met Kyle Larson in Michigan en eindigde als 26e. … Wallace is de eerste coureur buiten een play-off-plaats, hoewel hij slechts één punt achter staat op Ross Chastain.

Front Row Motorsports — Goed nieuws: Michael McDowell startte op de eerste rij in alle drie de races op circuits met een drafting-stijl, won de pole op Talladega en Atlanta, en kwalificeerde zich als tweede voor de Daytona 500. … Todd Gilliland leidde 16 ronden in de Daytona 500 van dit jaar, de eerste keer dat hij ronden leidde in een Cup-race op Daytona. Slecht nieuws: Gilliland heeft nog nooit een Cup-race op Daytona uitgereden in vijf starts. … In de zes Daytona-races sinds zijn overwinning in de Daytona 500 van 2021 is McDowell vier keer als 28e of slechter geëindigd.

Hendrick Motorsports — Goed nieuws: William Byron won de Daytona 500 van dit jaar. Hij streeft ernaar de eerste coureur sinds Jimmie Johnson in 2013 te worden die beide Daytona-races in één seizoen wint. … Byron is de enige herhaalde winnaar in de laatste tien Cup-races op Daytona. … Alex Bowman eindigde als zesde of beter in de laatste drie Daytona-races, inclusief een tweede plaats in de Daytona 500 van dit jaar. … Chase Elliott heeft dit jaar alle ronden voltooid op één na van de 6.438 ronden die zijn gereden. Dat is 99,98% van de ronden. Slecht nieuws: Kyle Larson viel van de eerste naar de vierde plaats in de punten na zijn crash in Michigan. … Larson heeft nog nooit gewonnen in 20 Cup-starts op Daytona en heeft daar nooit beter geëindigd dan als zesde.

Joe Gibbs Racing — Goed nieuws: Denny Hamlin is de meest succesvolle actieve coureur op Daytona met drie overwinningen. Al deze overwinningen waren in de Daytona 500. … Hamlin, Christopher Bell, Martin Truex Jr. en Ty Gibbs hebben samen 2.456 van de 6.438 ronden geleid dit jaar. Dat is 38,1% van de ronden. Slecht nieuws: Truex is als 24e of slechter geëindigd in acht van de laatste 12 races van dit seizoen, inclusief drie opeenvolgende races. … Christopher Bell heeft dit seizoen zes van de 24 races niet kunnen voltooien.

JTG Daugherty Racing — Goed nieuws: Ricky Stenhouse Jr.’s beste resultaat dit seizoen was op Talladega. Hij eindigde als vierde. … Alle drie zijn Cup-overwinningen zijn behaald op superspeedways, inclusief de Daytona 500 van 2023. … Hij heeft 148 ronden geleid op Daytona, het hoogste aantal van alle circuits. Slecht nieuws: Sinds zijn overwinning in de Daytona 500 van 2023 eindigde Stenhouse daar als 34e in augustus vorig jaar en als 31e in de Daytona 500 van dit jaar.

Kaulig Racing — Goed nieuws: Shane van Gisbergen staat gepland om dit weekend de No. 16 te besturen. Dit wordt zijn vijfde Cup-start van het seizoen. … Drie van Daniel Hemric’s zes carrière top-10 finishes zijn behaald in de laatste 15 races. Slecht nieuws: Hemric is buiten de top 20 geëindigd in de laatste vier races.

Legacy Motor Club — Goed nieuws: John Hunter Nemechek eindigde niet slechter dan als 11e in drie Daytona-starts, inclusief een zevende plaats in de Daytona 500 van dit jaar. … Nemechek’s gemiddelde finish van 9,7 op Daytona staat op de derde plaats aller tijden onder coureurs die minimaal drie starts daar hebben gemaakt. … Erik Jones werd achtste in de Daytona 500. Dat is de enige race dit jaar waarin Legacy MC twee auto’s in de top 10 heeft laten finishen. … Jones’ eerste Cup-overwinning kwam in 2018 in de zomerwedstrijd op Daytona. Slecht nieuws: Nemechek is als 28e of slechter geëindigd in elk van de laatste zes races van dit jaar. Hij heeft drie van die races niet kunnen voltooien vanwege een ongeval.

Richard Childress Racing — Goed nieuws: Kyle Busch won een stage in Michigan, zijn eerste stageoverwinning van het seizoen. … Busch’s vierde plaats vorig weekend was zijn eerste top vijf finish in de laatste 13 races. … Austin Hill is dit weekend terug in de No. 33. Dit wordt zijn vierde Cup-start van het seizoen. Slecht nieuws: In de drie Daytona-races sinds hij daar in augustus 2022 won, is Austin Dillon niet beter geëindigd dan als 33e. … Kyle Busch heeft één Daytona-overwinning in 38 Cup-starts op Daytona. Die overwinning kwam in juli 2008. Slechts vier coureurs in die race doen nog steeds fulltime mee in NASCAR (Martin Truex Jr., Michael McDowell, Denny Hamlin en AJ Allmendinger).