Nederland telt weer mee als serieus wielerland. Na de Girozege van Tom Dumoulin zouden er in 2018 nog weleens veel meer successen in de drie grote rondes plaats kunnen vinden.

Ondanks dat Nederland internationaal bekend staat als echt fietsland vallen de echt grote successen in de Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta d’Espana toch op de vingers van twee handen te tellen. Wat etappezeges betreft hadden we in het verleden wel enkele kleppers rondrijden. In de categorie sprinters natuurlijk, want die krijgen nou eenmaal vaker echt grote kansen om hun wiel als eerste over de meet te drukken. Zo won Jean-Paul van Poppel 22 etappes in de drie grote rondes en pakte Gerben Karstens 21 van die dagzeges. Daarmee staan beide nog net in de top twintig ooit.

Voorspel en win met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Ver achter België met aantal eindoverwinningen

En we moeten ook niet al te streng zijn in het beoordelen van de statistieken. Wielrennen is een mondiaal zeer grote sport, mede omdat de kosten om met de sport te beginnen niet heel hoog zijn. Ook op een gammele fiets kan je hard leren rijden, die blitse hypermoderne tweewieler van aluminium komt dan later wel. En met vijf eindoverwinningen in de Giro, Tour en Vuelta staat Nederland op de vijfde plek. Wel achter kleinere landen als België, Zwitserland en Luxemburg. De Belgen halen we voorlopig niet in (32) maar die andere twee (10 en 7) moeten we de komende jaren opjagen.

Want we hebben diverse ijzers in het vuur. De afgelopen wereldkampioenschappen wielrenner toonden aan dat we voorzichtig van een gouden generatie mogen spreken. Dumoulin werd met overmacht wereldkampioen tijdrijden en de oranjevrouwen pakten driemaal goud. Die prestaties, hoe groots ook, tellen uiteraard niet mee bij de statistieken over de grote rondes, maar hun opmars kan wel helpen om ook de mannelijke renners gretig en scherp te houden.

Eindpodium grote ronde in de nabije toekomst

Momenteel hebben negen Nederlandse mannen ooit op het eindpodium van een grote ronde gestaan. Het was lang wachten voordat Dumoulin de droogte na Erik Breukink (derde in de Tour 1990) verbrak. De voortekenen wijzen er op dat niet weer zo lang gewacht hoeft te worden. Wilco Kelderman (vierde in de Vuelta 2017), Steven Kruijswijk (vierde in Giro 2016), Bauke Mollema (vierde in Vuelta 2011) waren al dichtbij en Sam Oomen is de vlaggendrager van de jongere generatie klassementsrijders.

Wedden op de Tour de France

Uitslagen voorspellen? Tom Dumoulin moet nog kiezen aan welke rondes hij in 2018 deel gaat nemen. Toch hebben de bookies hem voor de zekerheid alvast als grootste favoriet na titelhouder Chris Froome aangemerkt. Froome staat op @2.00 bij bookmaker Mr Green en Tom Dumoulin op @3.75.