WK Wielrennen 2015. Peter Sagan is sinds gisteren de eerste Slowaak die een jaar lang in de regenboogtrui mag rijden. Sagan won de 261,4 km lange wegwedstrijd door de stad Richmond in de VS die lange tijd door de Nederlandse renners werd gedomineerd. De Australiër Michael Matthews werd tweede en de Litouwer Ramunas Navardauskas pakte de derde plaats op het WK wielrennen 2015.

Sagan maakte met het winnen van de regenboogtrui en de wereldtitel definitief een einde aan de vloek die hem steeds net van het hoogste podium hielden. Hij grossierde het afgelopen seizoen in tweede plaatsen en nadat hij in de Vuelta eindelijk een etappezege in een grote ronde te pakken had, werd hij van zijn fiets gereden door een motor. Maar ook op de regenboogtrui lijkt een vloek te liggen. Negen van de laatste tien winnaars beleefden een dramatisch seizoen toen ze in het tricot rondreden. De enige uitzondering was Tom Boonen die juist een topseizoen reed als gelauwerd wereldkampioen op de weg. Hopelijk werkt het voor Sagan omgekeerd en heeft hij dit slechte seizoen nu definitief achter de rug.

Nederlandse renners niet van belang in finale

De Nederlandse renners speelden een belangrijke rol in de wedstrijd maar in de finale kwamen ze er niet aan te pas. Vanaf het begin zetten de Nederlandse mannen onder de strategische leiding van kopman Niki Terpstra het peloton onder druk door het plaatsen van versnellingen en het controleren van de koers. Er was toen al een groepje van acht renners die een kopgroepje vormden, met daarin Conor Dunne (Ierland), Ben King (Nieuw-Zeeland), Sung Baek Park (Zuid-Korea), Carlos Alzate (Colombia), Jesse Sergent (Nieuw-Zeeland), Ivan Stevic (Servië), Andruy Khripta (Oekraïne), en Serghei Tvetcov (Roemenië). Het groepje behaalde een maximale voorsprong van vier minuten.

Jos van Emden en Pim Ligthart namen in de eerste ronde meteen al de leiding in handen en Van Emden bleef als oranje motor in voorste positie. Pas na 150 kilometer gaf hij het stokje over aan de Polen, maar die reden niet hard genoeg door en dus gooiden Bauke Mollema en Robert Gesink het tempo alsnog omhoog. Het peloton brak en er ging een groep renners op jacht op de laatst vijf overgebleven ontsnappers. Toen die met nog vijf ronden te gaan ook waren ingerekend, begon de wedstrijd pas echt.

Dumoulin beste Nederlander

Kanstantin Sivtsov, Jarlinson Pantano en Guillaume Boivin reden weg en kregen Taylor Phinney mee. Met nog iets meer dan twee wonden te gaan waren het Gesink en Roman Kreuziger die hen terughaalden. Vervolgens ging Mollema met een groepje kanshebbers –waaronder Boonen en Kwiatkowski– op weg en tijdens het laatste rondje lukte het ook twee andere mannen van bondscoach Johan Lammerts om zich weer bij de kopgroep te voegen: Terpstra en Tom Dumoulin.

Terpstra deed vlak voor de finish nog een poging om weg te komen maar redde het niet. Terwijl in de kopgroep de strijd voor de eindzege op gang kwam, met loeren, wachten en speldenprikjes, kwam Sagan plotseling uit het niets naar voren rijden en doordat er niet adequaat werd gereageerd kon hij solo naar de eindstreep rijden. Dumoulin werd uiteindelijk de beste Nederlander met een elfde plaats.

Uitslag wegwedstrijd WK Wielrennen 2015 (261,4 km)

Mannen Elite, Richmond, USA
1 – Peter Sagan in 6:14:37
2 – Michael Matthews op 3s
3 – Ramunas Navardauskas (Lit) z.t.
4 – Alexander Kristoff (Noo) z.t.
5 – Alejandro Valverde (Spa) z.t.
6 – Simon Gerrans (Aus) z.t.
7 – Tony Gallopin (Fra) z.t.
8 – Michal Kwiatkowski (Pol) z.t.
9 – Rui Costa (Por) z.t.
10 – Philippe Gilbert (Bel) z.t.
11 – Tom Dumoulin (NL) z.t.
13 – Niki Terpstra (NL) z.t.
60 – Bauke Mollema (NL) +2:50
81 – Lars Boom +3:35
87 – Sebastian Langeveld +3:45
91 – Robert Gesink +6:34
96 – Dylan van Baerle z.t.
99 – Pim Ligthart z.t.
DNF – Jos van Emden (afgestapt)