WK wegwedstrijd 2017. Het wereldkampioenschap wielrennen beleeft zondag 24 september zijn hoogtepunt in de wegwedstrijd elite mannen. De wegwedstrijd is 276,5 km lang en het parcours bestaat uit twee delen: een stuk langs de kust en een stratencircuit door de Noorse hoofdstad Bergen. Peter Sagan verdedigt zijn regenboogtrui en hoopt hem voor het derde jaar op rij te mogen dragen. Maar er zijn meer kanshebbers, waaronder Tom Dumoulin.

De start ligt in Rong, een plaatsje aan de kust. Van daaruit wordt richting Bergen gereden over een soort fjordenachtig landschap van opeenvolgende eilanden die met bruggen aan elkaar zijn verbonden. Dit deel van het parcours is vrij vlak. De wind kan hier wel een grote een rol spelen, vooral op de soms lange bruggen. Bij Kolltveit zit een klein klimmetje van 400 m waarna de Sotra Bridge met een lengte van 1236 wordt overgestoken. Na zo’n 40 km arriveren de renners in Bergen bij de Festplassen waar een stratencircuit wacht met een lengte van 19,1 km waarop elf ronden worden gereden.

Geen extreme klimmen in Bergen

parcours wegwedstrijd WK Wielrennen 2017 mannenBergen zelf, de naam zegt het al, is niet helemaal vlak, en de stad is een beetje tegen de heuvels an gebouwd. In het parcours zijn een aantal klimmetjes opgenomen, niet heel extreem, maar ze komen wel steeds terug en dat vraagt om tempowisselingen en de rit is behoorlijk lang. Als snel nadat het circuit is opgereden doemt de berg de Ulriken op die op hoogte boven de stad ligt – het zwaartepunt van dit circuit.

De eerste klim, van zo’n 500 meter lang is bij Solheimsviken. De tweede volgt na ongeveer 5 km, een korte klim van 1 km aan 5%. gemiddeld. Daarna volgt een wat vlakker stuk en tot slot wordt de Ulriken beklommen. De klim is 1,4nkm lang met een gemiddelde stijging van 6.5%. In deze klim kunnen de mannen met klimbenen proberen weg te rijden van de rest. De afdaling is vrij steil en kronkelig en dus redelijk technisch. Daarna is het tot de finishlijn redelijk vlak en zonder rare bochten en de laatste 2,5 km zijn zelfs behoorlijk vlak. Kans dus op een massasprint.

Massasprint zonder teams

Maar wel een massasprint waarin ieder voor zich rijdt. Teams zijn er niet en landen hebben meestal maar enkele renners aan de start. Favoriet Peter Sagan (Mr Green, 3,50) heeft bijvoorbeeld geen landgenoot die hem als knecht van dienst kan zijn. De Noren Edvald Boasson Hagen (9.00) en Alexander Kristoff (21.00) hebben hun strijdbijl begraven en zijn het wel met elkaar eens dat het leuk zou zijn dat een Noor deze race in eigen land wint. Ook de Australiërs, met o.a. Michael Matthews (13.00)en Luc Durbridge (201.00) komen misschien nog het best in de buurt van een ‘team’ dat de race probeert te controleren.

De Italianen, met de recentelijk in de Vuelta zeer succesvolle Matteo Trentin (17.00) en Elia Viviani (23.00) zullen meer voor de aanval kiezen en de Belgen, met Greg van Avermaet (13.00) en Gilbert Phillippe (29.00), Tim Wellens (26.00) en Jasper Stuyven (51.00) hebben wel de kracht om tempo te maken en het zo extra zwaar te maken voor de anderen.

Grote kans op winst Michal Kwiatkowski

Tom Dumoulin wegwedstrijd WK wielrennen 2017De Pool Michal Kwiatkowski (8.00), won de regenboogtrui in 2014 en heeft zijn zinnen op een nieuwe gezet en ook hij maakt een grote kans. De Colombiaan Fernando Gaviria (13.00) wordt ook tot de grote kanshebbers gerekend. Julian Alaphilippe (19.00) is de Fransman met de beste kaarten. Nederland komt met sterke renners als sprinter Danny van Poppel (41.00), Niki Terpstra (126.00), Wout Poels (101.00).

De grootste Nederlandse favoriet is natuurlijk Tom Dumoulin, die met odds van 26.00 bij Mr Green de beste kansen heeft van de Nederlanders. Afgelopen week won hij al de tijdrit. Hoewel het parcours iets te vak voor hem is, blijft Dumoulin natuurlijk wel een alleskunner. De vraag is nog wel of hij nog genoeg over heeft voor een tweede wereldtitel binnen een week.

Lees: info voorspellingen wielrennen doen.