De rit in de Ronde van Spanje vandaag doet denken aan die van gisteren. Maar nu maakt ook Nibali kans op de zege. Doet de Italiaan een aanval vandaag?

De elfde etappe van de Vuelta a España werd gewonnen door Miguel Ángel López. Chris Froome werd tweede en verstevigde zijn grip op het algemeen klassement, vooral omdat Esteban Chaves twee minuten verspeelde. Vincenzo Nibali eindigde vlak achter Froome en wordt daardoor de nummer twee van het klassement.

Ook Alberto Contador liet zich gisteren zien en staat nu negende. De grootste verrassing  was echter Wilco Kelderman die de vierde plaats opeiste. Daardoor maakt de Nederlander een mooie sprong in het algemeen klassement waarin hij nu vijfde staat.

Vuelta vandaag: etappe 12

Motril – Antequera/Los Dólmenes, 160.1km. De twaalfde etappe voert van Motril naar Antequera. Het vertrek is om 13:15 uur. Het is een rit door Andalusië van 160 kilometer die doet denken aan eerdere etappes, maar vooral aan die van gisteren – alleen is er vandaag geen bergop aankomst want de laatste kilometers gaan in dalende lijn.

In het eerste stuk voert het parcours langs de kust richting Malaga en is het parcours nagenoeg vlak met in de eerste veertig kilometer tot Nerja wat kleine heuveltjes. Daarna volgt een vlakker stuk langs de kust tot net voorbij Rincón de la Victoria. Vlak voor Malaga gaat de route het binnenland in en volgt de tweede helft die net als gisteren bergen kent, opnieuw twee cols.

Cols

De eerste col is de Puerto del León (eerste categorie), een klim over 17.4 km met een gemiddelde stijging van 4.9% en uitschieters van 10,5%. De doorkomst ligt op 101.4 km. Tussen de twee bergdoorkomsten in krijgen de mannen die voor de puntentrui strijden hun tussensprint in Villanueva de la Concepción, waar op 137 km wordt geklokt.

De tweede klim van vandaag is de Puerto del Torcal (tweede categorie), een klim over 7.6 km aan 7% en de doorkomst ligt op 142.6 km. Ook in deze klim zitten weer uitschieters tot 15% maar naar de top toe vlakt het af. Daarna volgt een afdaling van 17.5 km naar de finish in Antequera. Daar worden de eerste renners omstreeks 17:40 uur verwacht.

Favorieten Ronde van Spanje

De etappe van vandaag kan twee kanten opvallen. Of we krijgen weer een vlucht met Matteo Trentin (winst noteert 15.00 bij bookmaker Mr Green), Julian Alaphilippe (6.50) of Enric Mas (34.00), of er komt een aanval van de meester van de afdaling Vincenzo Nibali (7.50 op een plaats bij de eerste drie) die nu tweede staat in het klassement.

Maar ook Alberto Contador lijkt de smaak te pakken te hebben na de etappe van gisteren en hij weet dat hij een aantal van de klassementsmannen aankan. Die laatste twee zijn bij de bookmakers niet echt in beeld. Nibali noteert 26.00 en Contador 51.00 – lees: wedden op wielrennen.

Ook Rui Costa (12.00), Luis Leon Sanches (13.00), Rafał Majka (18.00) en Marc Soler (41.00) zijn goede kanshebbers vandaag.