Vandaag wordt de zesde etappe van de Vuelta 2017 gereden die plaatsvindt in de provincie Comunitat Valenciana. De start ligt in Vila-real en de finishlijn is getrokken in Sagunt – en die aankomst is vlak. In totaal moeten de renners 204 kilometer afleggen over een parcours dat door bergen wordt gedomineerd.

Aleksej Loetsenko (Astana) heeft de vijfde etappe van de Vuelta gewonnen. Merhawi Kudus werd tweede en de Spanjaard Marc Soler pakte de derde plaats. Beste Nederlander was Jetse Bol die als achtste binnenkwam. Chris Froome kwam op enkele minuten binnen en behoudt de rode trui; bovendien vergrootte hij de voorsprong op zijn belangrijkste concurrenten in het algemeen klassement

Vuelta etappe 6

Donderdag 24 augustus 2017. Het zijn geen hele zware cols vandaag, maar ze volgen elkaar snel op. De tempowisselingen die daarmee gepaard gaan plus de lengte van de rit, maken het tot een lastige etappe. De renners vertrekken rond 12:10 uur vanuit Vila-real en de eerste renners komen tussen 17:25 uur en 17:57 uur aan in Sagunto.

Er zijn drie bergen van de derde categorie en twee van de tweede categorie, ofwel: dit is een typische Vuelta-rit door het middengebergte van Spanje. De vijf cols liggen mooi verdeeld over het parcours. De tussensprint wordt verreden in Sagunt op 7.4 km voor de finish.

48 km, Alto de Alcudia de Veo; 11 km klimmen aan 3.4% – categorie 3
59,8 km, Puerto de Eslida; 5.3 km klimmen aan 5.1% – categorie 3
96.6 km, Alto de Chirivilla; 7.9 km klimmen aan 4.1% – categorie 3
142,8 km, Puerto del Oronet; 6.4 km klimmen aan 4% – categorie 3
162,0 km, Puerto del Garbí; 9.3 km klimmen aan 5.1% – categorie 2

De vlakke aankomst is ideaal voor de sprinters, maar de vraag is hoeveel van hen de vijf stevige cols van vandaag voldoende overleven om nog voorin te kunnen zitten richting de meet.

Voorspellingen Vuelta

Vanaf de laatste bergdoorkomst is het echter nog bijna dertig kilometer tot aan de streep en dat biedt wel de mogelijkheid voor het peloton om aansluiting te vinden bij eventuele avonturiers. En dus voor de sprinters om zich te recupereren en zich voorin te melden voor de finale. Even goed mogelijk is dat een aanvaller of zelfs een klassementsrenner uiteindelijk gaat strijken met de eer. Echt voorspelbaar is deze rit niet, en een blik op de odds bij de bookmakers bevestigd die onzekerheid.

Wedden op wielrennen? Matteo Trentin (10.00 bij Mr Green) is een van die renners die kan profiteren van de situatie waarbij het peloton de eindfase controleert. De Italiaan heeft een snelle sprint en werd in vergelijkbare finishes al tweede in Gruissan en hij won in Tarragona.

Julian Alaphilippe (8.00) is in de bergen wat beter en ook deze Fransman beschikt over goede sprintersbenen. Ook Luis Leon Sanchez (12.00) heeft alles in huis om hier een etappezege te boeken, maar dat geldt ook voor Thomas de Gendt, Bob Jungels en Omar Fraile (alledrie bij bookmaker Mr Green @16.00). Aleksej Loetsenko (5.50 op podiumplaats) wordt als kanshebber gezien om zijn tweede rit op rij te winnen.