De Vuelta a Espana begint na een rustdag aan de laatste, zware week met een individuele tijdrit over 40,2 kilometer. De start ligt op het Circuito de Navarra, een racebaan waar voornamelijk met motoren wordt geracet, en de finish ligt in Logroño, de hoofdstad van de wijnregio La Rioja.

De Vuelta heeft dus het noorden van Spanje bereikt. De rit van vandaag is nagenoeg vlak, maar de komende dagen staan er een aantal zeer zware bergritten op het programma. Onder andere de L’Altu l’Angiru en de Picos de Europa zullen deze Ronde van Spanje nog de revue passeren.

Tijdrit Ronde van Spanje 2017

De rit van vandaag door het heuvelachtige Navarra en Rioja kent weinig hoogteverschillen en als die er al zijn is de stijging geleidelijk. Het verschil bedraagt hooguit zo’n 350 meter. Ook loopt de weg, nadat het Circuito de Navarra eenmaal goed en wel is verlaten, bijna helemaal in rechte lijn naar Logroño.

Alleen vlak na het verlaten van het circuit zitten er wat scherpe bochten in als de renners na 9 kilometer de N1110 opdraaien. Ook rond de Puente Sagaste, de brug over de Duero die op 3,8 km voor de finish in Logroño ligt, zijn er enkele ruime bochten, maar de aankomst zelf, op de Calle General Vara de Rey, is weer recht. Die laatste straat is een tweebaansweg door het centrum van Logroño en dus is er ruim baan voor de arriverende tijdrijders.

Wilco Kelderman bij favorieten tijdrit

Een tamelijk vlakke tijdrit dus. Geen Tom Dumoulin die hier zeker ‘carne picada’ had gemaakt van zijn concurrenten, maar wel Wilco Kelderman. De Nederlander (starttijd 16.46 uur) heeft een hele goede tijdrit in de benen en staat momenteel vierde in het algemeen klassement van de Vuelta. “Ik denk dat die tijdrit mij wel ligt”, zei Kelderman tegen de NOS.

Vuelta tijdrit vandaag GettyHij wordt bij de bookmakers onder de favorieten voor de ritwinst gerekend (11.00 bij Mr Green) en zelfs als hij de grote favoriet Chris Froome (1.57) voor moet laten gaan kan hij nog wat opschuiven in het algemeen klassement. Kelderman moet dan tijd winnen op Ilnur Zakarin die nu derde staat en niet echt een chrono-specialist is maar wel een hele sterke tijdrit kan rijden. En ook op Vincenzo Nibali, de alleskunner die nu tweede staat maar wie ook niet echt een supersterke tijdrijder is op de vlakke baan.

Kanshebbers vandaag

Esteban Chaves, die nu vijfde staat en in de bergen gevaarlijk kan zijn voor Wilco Kelderman, zal dat vandaag niet zijn. De Colombiaan heeft een belabberde tijdrit in de benen. Omdat Kelderman achter hem start, bestaat er dus zelfs een kans dat hij Chaves in het vizier zal krijgen als Logroño nadert…

Er zijn wel een aantal specialisten die kans maken op de overwinning maar die geen directe bedreiging vormen voor de klassementsmannen. Bijvoorbeeld de Belgische snelheidsduivel Yves Lampaert die 7.50 noteert en daarmee een goede kans op de ritwinst heeft, of Nelson Oliveira, de Portugese tijdritspecialist die 13.00 noteert.

Chris Froome favoriet voor de winst

Wedden op wielrennen? Ook de Luxemburger Bob Jungels zal goed uit de benen kunnen op dit parcours. Andere kanshebbers zijn Tobias Ludvigson, Gianni Moscon en Luís Léon Sánchez die nog altijd een sterke tijdrijder is. Alberto Contador zal hier zeker proberen tijd te pakken op de concurrenten om in deze laatste week mogelijk nog een couppoging te ondernemen in Liébana. Stef Clement is naast Kelderman de enige andere Nederlander die een (kleine) kans maakt op een zege in deze tijdrit.

Chris Froome is een beetje de gedoodverfde winnaar voor deze ‘chrono’. De Brit kwam afgelopen week tot twee keer toe te vallen en heeft gisteren een rustdag gehad met alle aandacht van zijn teams masseurs en specialisten. Zijn rode trui lijkt zeker in deze rit nog niet in gevaar te komen. Zijn voorsprong op Nibali is 1:01 minuut en op Kelderman 2:11 minuten.