Wielernieuws: MTN-Qhubeka, de ploeg van Theo Bos, wordt binnenkort Team Dimension Data. Het Zuid-Afrikaanse team kan terugkijken op een succesvol jaar. De afgelopen weken werd al bekend dat ze nieuwe renners hebben gecontracteerd, waaronder Mark Cavendish, Mark Renshaw en Bernard Eisel. De meest logische stap is nu dat ze verder gaan als World Tour-team – maar daarvoor moet een team wel worden gevraagd door de UCI. Dit weekend kwam het bericht dat er voor later deze maand een ontmoeting op het programma staat met de Licentiecommissie van de UCI.

UCI World Tour volgend jaar mogelijk weer met volledige bezetting

Alle zeventien teams die afgelopen jaar in de hoogste wielerklasse reden, hebben laten weten dat ze dat ook komend jaar weer willen doen. Het gonsde ook van de geruchten dat MTN-Qhubeka/Team Dimension Data het achttiende team zou worden, waardoor de UCI komend jaar weer de volledige bezetting zou hebben voor de hoogste klasse van het wielrennen. Eerder werd al bekend dat enkele teams al zeker zijn van een World Tour-licentie voor komend jaar, maar de UCI liet ook weten dat de definitieve lijst nog even op zich laat wachten. De boekhouding van een aantal teams moet nog nagekeken worden en er staan onderhandelingen met Team Dimension Data op het programma.

“Ze hebben ons gevraagd om naar een overleg te komen met de licentiecommissie op de zeventiende van deze maand,” vertelde ploegleider Douglas Ryder vrijdag aan CyclingTips. “Ik vermoed dat de volgende stap zal zijn dat ze willen praten over het team, onze opzet en dat soort zaken.”

Afgelopen jaar ontving MTN-Qhubeka als een wildcard voor hun eerste Tour de France en dat werd een succes: er werd een etappe gewonnen door Steve Cummings (etappe 14), MTN-Qhubeka voerde gedurende enkele dagen het bergklassement aan en in het ploegenklassement bezette het de vijfde plaats. Ook mocht het team van start in de Vuelta waar eveneens een etappe werd opgeëist (etappe 10, Kristian Sbaragli) en er was een rijder die in de top tien van het eindklassement eindigde.

Cookson heeft goede hoop in 18e World Tour team

CyclingTips sprak ook met Brian Cookson, de hoogste baas van de UCI in het hoofdkwartier van de internationale wielerbond. “De situatie is nu dat we 17 teams hebben die een aanvraag hebben gedaan. Volgens de regels we hebben we de ruimte om nog een team uit te nodigen als zij in staat blijken om aan de criteria te voldoen,” zei Cookson. “Dat is iets waar we momenteel naar aan het kijken zijn met dat team. Ik heb goede hoop, maar het proces zelf ligt nu in de handen van de Licentiecommissie en niet bij mij.”

Cookson liet duidelijk merken dat hij de toetreding van het Zuid-Afrikaanse team tot de World Tour heel erg ziet zitten. Hij is onder de indruk van de prestaties van het team in het afgelopen seizoen en het idee dat het een Afrikaans team betreft met een geheel eigen, Afrikaanse structuur, bevalt hem. “Ik zou nog gelukkiger zijn als ze nog meer Afrikaanse renners zouden hebben,” zei Cookson. “Zolang ze hun Afrikaanse identiteit maar niet verliezen, wens ik ze alle succes van de wereld.”

Ploegleider Ryder houdt slag om de arm

Ryder is positief over de goede afloop maar houdt wel een slag om de arm. “Er is nog niets zeker, ze hebben ons nog geen garanties of wat dan ook gegeven,” zei hij. “Ik weet ook niet of er nog andere teams zijn die ook een uitnodiging hebben ontvangen van de licentiecommissie. Het zouden ook anderen kunnen worden”.

Een van die andere teams die mogelijk is gevraagd, is Europcar dat al heeft aangegeven terug te willen keren in de World Tour. Afgelopen seizoen moest het Franse wielerteam afzien van de World Tour omdat ze de financiering door de sponsors niet rond kreeg.

Kijk hier voor meer wielernieuws.