Wielernieuws. Doctor Mark Cavendish. Onder die naam mag de van het eiland Man afkomstige sprinter het komende wielerseizoen aan de start verschijnen. ‘Cav’ heeft namelijk van de Universiteit van Chester een eredoctoraat ontvangen voor zijn bijzondere bijdrage aan de wielersport.

Dr. Mark Cavendish

Vanaf nu mag Cavendish zich ‘Doctor of Science’ noemen, ofwel, doctor in de wetenschappen. Het is een eretitel die Cavendish kreeg zonder dat hij er ooit één college voor heeft hoeven volgen. De weg zelf was zijn leerweg, en natuurlijk de wielerbaan waarop hij tweemaal wereldkampioen werd (in 2005 en 2006). Ook werd hij in 2011 wereldkampioen op de weg, won talloze puntenklassementen en tussendoor ook nog een 26 etappes in de Tour de France.

Meten is weten

Wat wielrennen met wetenschap te maken heeft? Tegenwoordig is het antwoord natuurlijk: Alles. Denk aan de trainingsresultaten van Chris Froome waarmee iedereen die zich een serieuze wielerfan noemt mee aan het rekenen is geslagen. En natuurlijk de uitgedokterde trainingsschema’s waarmee iedere wielrenner tegenwoordig aan de slag gaat, al dan niet bijgestaan door een bijzondere arts die met de juiste supplementen kan helpen voor een optimale zuurstofopname.’ Je wint alleen als alles perfect is berekend, afgemeten, gedoseerd, afgesteld en afgewogen. Dat geldt ook voor iedere aanval, sprint, kopstoot, klap, duw en eindsprint: alles moet van te voren precies worden gecalculeerd.

Overstap naar Pro-Cycling-team

“Ik voel me vereerd en bevoorrecht om deze erkenning te krijgen van de Universiteit van Chester”, vertelde de ‘Manx Missile’ aan de BBC. Het vormt ook een mooie afsluiter van een belangrijke periode in het leven van de 30-jarige Cavendish die zijn huidige ploeg Etixx – Quick-Step aan het einde van het jaar zal verlaten. In actie komen zal hij dit jaar niet meer omdat hij nog altijd herstellende is van een schouderblessure. Volgend jaar treedt de Cannonball aan bij het Pro-Cycling Team Dimension Data. Als ‘Doctor’ wel te verstaan.

Op de baan tijdens de Olympische Spelen in Rio

Cavendish, ook wel de Cannonball genoemd, wil zich echter niet op enkel de weg richten bij zijn nieuwe team. Hij heeft aangegeven graag opnieuw mee te doen aan de Olympische Spelen op de piste. In 2008 was hij ook te vinden op de Olympische baan en in 2012 op de weg. Zelf geeft Cavendish aan in een vraaggesprek met de BBC dat hij “betere kansen heeft bij het rijden op de baan dan het rijden op de weg”. Zijn nieuwe team zal dus uitgebreid moeten narekenen hoe hij de juiste balans tussen weg en piste kan vinden als hij inderdaad zal meedoen op de baan.

Wetenschappelijke toekomstvisie

De Universiteit van Chester vermeldt overigens ook dat Cavendish de Tour de France heeft gewonnen. Misschien komt dat nog en hebben de knappe koppen aldaar, inclusief die van Cavendish daar alvast de berekeningen voor gemaakt…