In de negende en laatste etappe in de Ronde van Zwitserland mochten de renners uiteraard weer klimmen. Met maar liefst vier cols, waarvan twee van de eerste categorie, één van de tweede en aankomst op een col van de buitencategorie was het vandaag een dag voor de echte klimgeiten. Omdat de verschillen in het algemeen klassement bij aanvang van de etappe erg klein waren kon er nog van alles gebeuren vandaag, en dit bleek ook zo te zijn. Rui Costa wist vandaag een dubbelslag te slaan. De wereldkampioen kwam als eerste over de finish in Saas-Fee en won hiermee de Ronde van Zwitserland.

Nederlanders in de aanval

Al op de eerste beklimming van deze rit ontstond er een kopgroep van negentien renners met onder andere Tom-Jelte Slagter en Andy Schleck. Lang hield de kopgroep het niet vol. Nadat Slagter op de top van de eerste col de bergpunten had binnengesleept werden de negentien al weer teruggepakt.

Niet veel later, aan de voet van de tweede berg, ontstond er opnieuw een kopgroep. Ook dit was weer een grote kopgroep, met zeventien renners. Andy Schleck reed ook in deze kopgroep mee maar dit keer werd Nederland vertegenwoordigt door Stef Clement. Naast Stef Clement reed ook Vanmarcke, beide van Belkin, mee in de kopgroep. De renners van Belkin konden goed als springplank voor Mollema gaan fungeren.

Uit het peloton vertrokken de nummers drie, vier en vijf zo’n veertig kilometer van de eindstreep uit de kopgroep. Matthias Frank, Rui Costa en Bauke Mollema reden in sneltreinvaart richting de kopgroep van zeventien waar Stef Clement toen op kop begon te rijden. Tony Martin die op dat moment in het geel reed kwam direct bij het wegrijden van de drie al in de problemen.

De Finale

Op de laatste klim van de buitencategorie werd de kopgroep steeds kleiner. Op 3,5 kilometer van de finish plaatste Frank de eerste aanval. Mollema en Costa konden makkelijk mee. Toen Frank een tweede keer aanviel moest Mollema passen, Rui Costa ging de Zwitser achterna. Mollema wist met moeite bij de twee koplopers in het wiel te komen, maar toen de wereldkampioen nog een aanval plaatste was het gedaan met zowel Frank als Mollema. Costa reed door naar de finish en pakte hiermee de etappezege en won de Ronde van Zwitserland.

Sterke Ronde van Zwitserland voor de Nederlanders

Uiteindelijk hebben de Nederlanders het erg goed gedaan in de Ronde van Zwitserland. Met een podiumplaats (3e) voor Mollema, een 5e plaats voor Dumoulin en een 13e plaats voor ten Dam mogen we als Nederlanders best trots zijn.