Olympische Spelen 2016 wegwedstrijd mannen. Terwijl het grootste deel van het Olympische dorp in Rio de Janeiro op hun gemak kan bijkomen van de geweldige openingsceremonie, maken de wielrenmannen zich op voor de wegwedstrijd van Rio 2016. Wout Poels is de Nederlander met de beste kaarten – of toch Bauke Mollema?

Wegwedstrijd Olympische Spelen 2016

Een keer won een Nederlander goud in de olympische wegwedstrijd. In 1972 pakte Hennie Kuiper goud tijdens de Zomerspelen in München. In 1992 greep Erik Dekker net naast de gouden medaille en werd tweede. Dit jaar staan Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Wout Poels op de startlijst voor Nederland. Of Tom Dumoulin ook inderdaad zal starten en de rit, inclusief meerdere keren over de kasseien, zal uitrijden, is nog even de vraag want zijn pols is nog steeds pijnlijk en hij zal zich willen sparen voor de tijdrit.

Steven Kruijswijk heeft na de Giro waarin hij roze pakte, niet meer op zijn top gezeten, maar hij blijft een formidabele klimmer en binnen het team kan hij een belangrijke rol spelen voor Mollema en Poels.

Een voorspelling wielrennen doen? Zie onder meer

De landenploegen staan uit maximaal vijf man en Nederland heeft een sterke ploeg met Bauke Mollema die een geweldige Tour reed en kort daarop ook de Clasica de San Sebastian won. Wout Poels is een andere troef die dit keer voor eigen rekening mag rijden en zich niets van Chris Froome hoeft aan te trekken – behalve dat hij nu vóór hem moet zitten om te winnen.

Parcours wegwedstrijd Rio 2016

Het parcours van de wegwedstrijd vandaag is 241,5 kilometer lang en bestaat uit twee lussen en er zit van alles in: van klimmen, dalen, vals plat tot een heuse kasseienstrook van zo’n 2 km die bijzonder hobbelig is. Die strook maakt onderdeel uit van een circuit dat vier keer wordt gerond. Het is in eerste plaats een parcours voor de klimmers en vooral de laatste klim op weg naar de finish is behoorlijk taai. Het vertrek is om 14.30 onze tijd aan het stand van de Copacabana.

Alejandro Valverde favoriet voor goud

De Italiaan Vincenzo Nibali, die de afgelopen jaren steeds liet zien dat hij als geen ander kan pieken op het uitgekozen moment, is een van de grootste favorieten in Rio. Het parcours met zijn venijnige klims is geknipt voor de ‘Haai van Messina’, en Nibali is ook een van de beste afdalers ter wereld.

Maar ook Alejandro Valverde kan dalen als geen ander. De Spanjaard doet al lang mee, won door de jaren heen vooral heel veel eendagsklassiekers en stond vaak op het podium van een grote ronde, greep steeds naast de wereldtitel maar won de afgelopen twee jaar wel de UCI World Tour. In 2009 won hij zijn enige Grand Tour met de Vuelta. Een gouden plak in Rio zou de kroon op een geweldige carrière zijn voor de 36-jarige Spanjaard die iets goed maakt voor al die keren dat hij net niet won.

Chris Froome kans op medaille

Chris Froome, drievoudig winnaar van de Tour en dus een hele sterke klimmer, liet in zijn laatste Tour de France zien dat hij ook heel goed kan dalen en sprinten. De kasseien liggen hem wat minder en ook zal hij niet op zijn Sky-trein kunnen terugvallen. De vraag is ook of hij niet al zijn kruit al heeft verschoten in de Tour. Daarmee is de in Kenia geboren Engelsman nog altijd een podiumkandidaat.

Ook de Ier Daniel Martin en de Fransmannen Julian Alaphilippe en Roman Bardet zijn kandidaten, wat eveneens geldt voor Rui Costa en Joaquim Rodriguez. Uiteraard is een olympische verrassing ook mogelijk en dat een onbekende renner het goud gaat opeisen.

Wedden op wielrennen

Bij bookmaker 888Sport is Valverde favoriet voor de gouden medaille @6.00 en met een net iets betere kans dan Nibali (@8.00) en Froome (@9.00). Wout Poels is de best genoteerde Nederlander met een quotering van 15.00 voor Bauke Mollema @17.00. Alaphilippe (13.00), Daniel Martin (15.00), Rodriguez (15.00), Bardet (21.00) en Costa (21.00) bevinden zich ook onder de kanshebbers. Lees ook: Voorspellingen wielrennen.

Bij de bookmakers