Etappe 8 Ronde van Spanje 2017 vandaag. De achtste etappe in de Vuelta is weer zo’n typische Spaanse rit van uitersten. Het eerste deel van de koers van vandaag is nagenoeg vlak. Het tweede deel is aanzienlijk meer geaccidenteerd: er zijn vier hellingen waarvan er drie meedoen voor het klassement, en daar tussenin verloopt de weg ook een stuk grilliger dan in het eerste gedeelte.

Jetse Bol deed gisteren uitstekende zaken. Matej Mohoric werd winnaar van de zevende etappe in de Vuelta a España.

Vuelta a Espana 2017

Mohoric van UAE Emirates ontsnapte op 15 kilometer voor de finish uit een grote kopgroep en reed solo over de finish. Pawel Poljanski finishte als tweede, en Jose Joaquin Rojas als derde.

Jetse Bol van Manzana-Postobon kwam in het tweede achtervolgende groepje over de finish en werd zevende. Lange tijd reed hij virtueel in de rode trui omdat zijn voorsprong op Froome groter was dan 8.55 minuten. Omdat de favorietengroep in de laatste fase van de wedstrijd meer snelheid maakte, ging het feestje opnieuw niet door. Wel maakt Bol met zijn zevende plaats in de rit een enorme sprong in het Vuelta klassement: zevende, op 46 seconden van Chris Froome die de rode trui behield.

Voor Wilco Kelderman liep het minder goed: hij reed 20 kilometer voor de finish lek, verloor ondanks een snelle bandenwissel 17 seconden en zakt weg naar de veertiende plaats.

Vuelta etappe 8: Hellín – Xorret de Catí

De 199,5 km lange rit van vandaag eindigt met een klim over de Alto Xorret de Catí, de versteende kern van een oude vulkaan, met in die klim stukken van bijna 20%. Daarna volgt een steile afdaling met een nagenoeg vlakke laatste kilometer naar de streep.

  • Drie bergen dus:
    111.1 km – Puerto de Biar. 6.1 km klimmen aan 3.4% – categorie 3
  • 127.5 km – Puerto de Onil. 7 km klimmen aan 3.8% – categorie 3
  • 196.6 km – Alto Xorret de Catí. 5 km klimmen aan 9% – categorie 1

De tussensprint wordt verreden op 40 km voor de streep op een weggedeelte dat omlaag loopt. Het peloton start om 12:15 uur in Hellín en de eerste renners worden rond 17:40 uur verwacht Xorret de Catí.

Geen rode trui meer voor Jetse Bol

Jetse Bol gaf gisteren aan na zijn rit dat het ‘de laatste kans was op de rode trui’. Vandaag zal hij niet meedoen aan de strijd om de leiding in het Vuelta a Espana klassement. Vandaag wordt een dag waarop de klassementsrenners zich zullen laten gelden.

Inzetten op wielrennen? Chris Froome zal zijn grip op dat klassement willen verstevigen en deze rit is daar een uitstekend middel voor. Bookmakers noteren 4.25 voor de kopman van Sky en de nummer twee uit het algemeen klassement (Chaves) noteert 7.50 voor de dagzege. Even grote odds als die voor Alberto Contador – de renner die in het verleden precies dit soort ritten uitkoos om een verrassingsoffensief te openen en een succesvolle greep te doen naar de leiderstrui.

Vincenzo Nibali, wie misschien wel de beste afdaler is, kan profiteren van de lastige afdaling op de Alto Xorret de Catí. ‘Nibbles’ noteert bij bookmaker Mr Green 34.00 en 9.00 voor een plek bij de beste drie. Wilco Kelderman is met een notering van 41.00 de Nederlander met de beste kansen om deze etappe te kunnen winnen.