Vuelta a Espane 2017 etappe 3. Vandaag bereikt het peloton Spanje voor de eerste keer via de Pyreneeën, maar de rit eindigt daar niet. De start is in het Franse Prades en de rit eindigt in Andorra la Vella. Er wordt dus stevig geklommen in deze derde Vuelta rit en het algemeen klassement zal er vanavond heel anders uitzien dan vanmorgen. De klassementsrenners zijn aan het woord.

Yves Lampaert won gisteren de tweede etappe in de Ronde van Spanje. De Belg van QuickStep-Floors soleerde naar de finish, voor zijn teammaat Matteo Trentin en Adam Blythe. De rit voerde van Nîmes naar Gruissan en was 203,4 kilometer lang.
Met zijn overwinning neemt Lampaert de rode trui over van Rohan Dennis. De beste Nederlanders in het klassement is Wilco Kelderman die achtste staat. Wout Poels staat tiende.

Vuelta etappe 3: vandaag 158.5 km

Meteen na de start wordt de eerste klim al ingezet voor de Col de la Perche, een eerste categorie met de doorkomst op 31.5 km en een gemiddelde stijging van 4.8% en uitschieters tot 8%. Daarop volgt een lange afdaling richting Spanje van zo’n 60 km, waarna het parcours weer langzaam omhoog begint te lopen.

Op de doorkomst van 110 km, ligt de grens met Andorra. Daar begint de weg weer steiler omhoog te lopen voor de beklimming van de Coll de la Rabassa, opnieuw een klim van de eerste categorie en die is 13.3 km lang. De doorkomst is op 127.5 km en de gemiddelde stijging is 6.8% en het zwaartepunt ligt helemaal onderaan waar een stuk van 15% wacht. Bij de top liggen de percentages rond de 6%.

Finish vanmiddag in Andorra

Na een steile afdaling wacht de derde col in de Vuelta etappe van vandaag, de Alto de la Comella, een tweede categorie klim van 4,8 kilometer lang aan 8,6% gemiddeld. Halverwege de klim, in Andorra la Vella, wordt er gesprint voor de punten bij de doorkomst van 145.4 km. Vanaf de top van de Comella is het nog maar 7.5 km naar de meet en die wordt grotendeels dalend bereikt.

De renners vertrekken om 13:02 uur uit Prades richting de N-116 waar ze zullen worden losgelaten om 13:16 uur. De eerste renners worden rond 17:40 uur verwacht aan de finish in Andorra.

Chris Froome: krachten sparen

Vandaag kunnen de klassementsrenners de eerste grote klap uitdelen in het algemeen klassement. De eerste twee ritten waren vlak en voor de sprinters en het contrast met de rit van vandaag kan niet groter zijn met meteen twee cols van de eerste categorie.

De top tien zal na vandaag door de klassementsmannen worden bevolkt, maar dat wil niet zeggen dat een van hen de rit van vandaag wint. De Vuelta is nog maar net begonnen en de kans is groot dat een aanvaller uit het peloton de winst gaat opeisen – zoals vaker gebeurt in de eerste ritten van de Ronde van Spanej. De grote favorieten als Chris Froome, Fabio Aru en Romain Bardet zullen hun krachten willen sparen voor latere etappes.

Kansen voor Wout Poels

Dat Froome deze rit vooral als opwarming zal gebruiken en geen plannen heeft om te winnen, biedt wel gelegenheid voor Wout Poels om voor eigen kansen te gaan en een stevige positie te claimen in het Vuelta klassement voor het geval hij de leidersrol later in deze Vuelta zou moeten overnemen. Bookmaker Mr Green biedt odds van 21.00 voor Poels die in deze derde Vuelta rit dus kan verrassen. Een aanrader is de 6.00 op een podiumplaats.

Wilco Kelderman

Ook Wilco Kelderman kan zich in de Pyreneeën voor het eerst in deze Vuelta laten gelden en iets goedmaken van het tijdsverlies in de openingsrit. Kelderman wordt door bookmaker Mr Green gezien als derde kanshebber op de ritzege met 15.00 (en 4.50 voor een podiumplek 1-3). De grootste kanshebber is Julian Alaphilippe die @6.50 wordt genoteerd voor de winst, ruim voor Vincenzo Nibali, de meester van de afdaling, die 13.00 noteert.

Chris Froome noteert 23.00, maar zoals gezegd is het waarschijnlijk dat hij zijn krachten zal sparen voor de latere, zware ritten in deze Vuelta. Lees: wedden op wielrennen.