Vuelta 2017 etappe 20. Vandaag staat het spektakelstuk van de Ronde van Spanje op het programma met de laatste bergetappe. Een etappe waarin de Vuelta beslist gaat worden. Wint Chris Froome, of is er een ander die hem in deze laatste rit nog naar de kroon kan steken?

Thomas de Gendt werd gisteren winnaar van de negentiende etappe in de Vuelta a España. Jarlinzo Pantanowerd tweede en de Spanjaard Iván Gacia derde. Koen Bouwman was de beste Nederlander met een tiende plek. In de top van het Vuelta klassement is weinig veranderd.

Vuelta vandaag: spektakel in etappe 20

Corvera de Asturias – Alto l’Angliru, 117.5km. De twintigste rit van de Vuelta is niet alleen de laatste rit waarin het algemeen klassement nog overhoop kan gaan, het is ook de rit waarin de fameuze en imposante Alto L’Angliru wordt beklommen, op de ‘Día d’Asturies’, de nationale feestdag van Asturië. Het gecontroleerde vertrek is om 14:03 uur vanuit Corvera de Asturias en de renners worden rond 17:40 uur aan de finish verwacht. De tussensprint (89.5km) wordt in La Pola de Llena verreden.

De Alto l’Angliru was in eerder edities van ‘La Vuelta’ al meer dan eens een ‘game changer’. In 2011 leek Bradley Wiggins al zeker van de zege maar werd hij door Juanjo Cobo op de gevreesde berg wreed uit het rood gereden. Dat kan dit jaar heel goed opnieuw gebeuren. De verschillen tussen de renners in de top van het klassement van dit jaar zijn klein en bedragen slechts enkele minuten. Vuelta a Epana Alberto Contador winnaar GettyDe mannen die nog kansen zien gaan er alles aan doen om de Vuelta vandaag te winnen. Ook dit jaar zal de Ronde van Spanje in Asturië worden beslecht en is de Angliru de scherprechter.

Bergen Vuelta vandaag

79.5 km – Alto de la Cobertoria, 8.1 km klimmen aan 8.6% – categorie 1
96.4 km – Alto del Cordal, 5.7 km klimmen aan 8.6% – categorie 1
117.5 km – Alto de L’Angliru, 12.5 km klimmen aan 9.8% – categorie H

Drie keer klimmen voor de punten en de winst – de eerste klim dient zich pas aan nadat de helft van de koers er al op zit. Maar dat wil niet zeggen dat het eerste deel vlak is, verre van dat.

Meteen na de start mogen de renners La Regeida oprijden, een berg die makkelijk een derde of zelfs tweede categorie had kunnen zijn. Na de afdaling begint de aanloop al naar de Cobertoria en wordt er zo’n vijftig meter langzaam omhoog gereden voordat de klim officieel begint. In die vijftig kilometer zullen diverse ploegen proberen om hun mannetjes voorin te krijgen en de rest tegen te houden, terwijl individuele renners zullen pogen om aan te vallen en bondjes te sluiten om later te kunnen winnen op de Angliru.

Cobertoria

De Cobertoria is de eerste zware klim die vrij gelijkmatig verloopt met uitschieters tot 14%. Deze alto kan een prima springplank zijn voor wie wil ontsnappen. De tweede klim, de Cordal, wordt naar boven toe steeds steiler, tot ruim 12%, en ook op die klim kan een kanshebber voor de aanval kiezen om weg te kunnen komen van de belagers.

De afdaling is lastig, heuvelig en technisch, en meteen daarna wacht de Angliru met zijn sloopkogel en stukken tot ruim 23%. Daar heb je als titelkandidaat niets meer aan een team, het wordt een man-tot-man gevecht. En het wordt nat en glibberig. Kortom, een slagveld.

Favorieten winnaar etappe 20

Uitslagen wielrennen voorspellen? Miguel Ángel López was eigenlijk de beste klimmer én de revelatie van deze Vuelta. Hij noteert 8.00 bij bookmaker Mr Green voor de ritzege, dezelfde odds als voor Chris Froome. Froome zou echter heel goed zijn rode trui kunnen verspelen, hij is niet de beste afdaler en zeker niet als het regent.

Vincenzo Nibali wielrennen Luik Bastenaken Luik voorspelling GettyVincenzo Nibali, de huidige nummer twee is ook een goede daler en klimmer, maar de Angliru is waarschijnlijk net iets te stijl voor hem, dus zijn de odds voor de Haai van Messina 10.00. Rafał Majka noteert 6.00 en Ilnur Zakarin 12.00.

Laatste bergrit Alberto Contador

Alberto Contador rijdt zijn laatste, echte bergrit en heeft nog één kans om zijn carrière te beëindigen met een knaller door de Vuelta te winnen. Hij heeft letterlijk niets meer te verliezen en liet op de Machucos en in Liébana al zien dat hij nog altijd een gevreesd klimmer is.

Hij heeft 3m 34sec goed te maken op Chris Froome. Korte ritten liggen hem wel, en afdalen en regen ook. Hij reed zich de afgelopen dagen vooral warm op de lastige klims, reed een enorm gat, en liet zich dan weer zakken. Morgen is het voor ‘het echt’. Als hij met iemand wegrijdt, is dat Lopez. Hoe dan ook, Contador is favoriet en noteert 2.50 voor de winst op de Angliru. Als hij Froome en Vincenzo Nibali voldoende achter zich weet te houden, wint hij deze Vuelta ook. Voor een eindoverwinning van El Pistolero noteert Mr Green 26.00.

Wilco Kelderman Vuelta

Wilco Kelderman kan zeker profiteren van het weer. Kou en regen deren hem niet zo. Hij gaat voor de vroege aanval, weten we via Twitter waar hij een reply gaf op Thijs Zonnevelds tweet “Morgen nieuwe aanval van Contador. Ik denk al vóór de Angliru. Op de Cobertoria of de Cordal. Alles of niets”. Kelderman antwoordde: “Hopelijk vertrekt die wat later dan ik”.

Waarschijnlijker is dat hij zo lang mogelijk in het wiel blijft zitten van Froome en Poels. Dát is niet genoeg om te winnen en Mr Green geeft Wilco dan ook odds van 29.00.