Vuelta 2017. Voor vandaag staat de langste Vuelta-etappe op het schema, een rit van 207 kilometer lang. De koers is landinwaarts en dus omhoog naar de Meseta Central. Matteo Trentin is favoriet om etappe 7 te winnen, maar daarover later meer.

De rit van gisteren werd gewonnen door Tomasz Marczynski. De Poolse renner van (Lotto Soudal) wist zijn medevluchters Pawel Poljanski (Bora) en Enric Mas (QuickStep) achter zich te houden bij de finish in Sagunt. Marczynski is pas de tweede Pool die een etappezege boekt in de Vuelta.

Klassementsleider Chris Froome kwam binnen op 26 seconden en maakte deel uit van de groep met favorieten. Ook Wout Poels en Wilco Kelderman zaten in diezelfde groep; Poels werd veertiende en was daarmee de beste Nederlander.

Etappe 7 Vuelta: Llíria – Cuenca

De start is in Llíria in de Comunitat Valencia en de finish ligt in de oude stad Cuenca in de provincie Castillla-La Mancha. Het grootste deel van de rit ligt op een hoogte van rond de 1000 meter, en er moet dus worden geklommen. Maar echt zware klimpartijen zijn er in deze Vuelta rit niet. De etappe telt drie cols van de derde categorie, waarvan de kleinste, die vlak voor de finish ligt, de lastigste is.

De eerste col, de Puerto La Montalbana, ligt op 43 kilometer. De Montalbana is een klim van acht kilometer met een gemiddelde stijging van 4,3%. Ook na de korte afdaling blijft het terrein omhoog lopen om na 70 km in de rit weer te dalen.

Zeer slecht wegdek

Na zo’n tien kilometer dalen, ligt daar de Alto de Santa Cruz de Moya, een klim van 8,7 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 4%. Vanaf dat moment blijft het peloton op hoogte rijden gedurende ruim honderd kilometer en kan het landschap als hooguit wat heuvelig worden geklasseerd.

Op 91 km koersen moet er opnieuw in de pedalen worden gestaan, nu voor de laatste col van de dag: Een pukkel van iets meer dan 100 meter hoogte. De klim naar de Alto del Castillo is amper twee kilometer lang maar heeft een gemiddelde stijging van 7,2%. Het venijn zit hem aan het begin van de klim, maar ook daarna wordt het lastig rijden omdat het wegdek enorm slecht is. Na de top volgen enkele licht dalende kilometers naar de finish.

Matteo Trentin favoriet etappe 7

Opnieuw is dit dus een rit waar de sprinters die ook een explosief klimmetje in aanloop naar de streep aankunnen. Kortom, Matteo Trentin is de naam die daar het beste bij past. De Italiaan won al een rit in de Vuelta en vandaag is hij opnieuw favoriet.

Bookmaker Mr Green noteert 4.50 voor de ritzege van Trentin. De Fransman Julian Alaphillipe (9.00) kan goed mee in een klim en een sprint als dit is hem op het lijf geschreven. Juan José Lobato (13.00) van LottoNL-Jumbo kan zijn voordeel doen met het laatste bobbeltje voor de finish en wegrijden van de rest. Ook de Belg Edward Theuns (12.00) wordt tot de favorieten gerekend. Lees: wedden op wielrennen.