Etappe 18 Vuelta a Espana vandaag. Gisteren lukte het Robert Gesink net niet om een tweede Vuelta-etappe op zijn naam te schrijven. De Zwitser Matthias Frank (IAM Cycling) won de bergrit voor Leopold König, gevolgd door Gesink die als derde eindigde op 10 seconden van de winnaar van etappe zeventien. Nairo Quintana behoudt de rode trui. Vandaag staat er een iets eenvoudiger etappe met een vlakke aankomst op het programma.

Robert Gesink wil nog een Vuelta etappe winnen

Voor Robert Gesink, die nu een keer als eerste, als tweede en als derde is geëindigd in een etappe tijdens deze Vuelta, blijft het streven om na het winnen van de koninginnenrit nóg een etappe op zijn naam te schrijven. Hij mikt nu op de rit van zaterdag, de voorlaatste etappe van deze Vuelta, wat tevens de laatste etappe wordt die bergop eindigt.

Wed op de Vuelta – Voorspel en win bij 888sport – Onderaan meer

Vuelta etappe 18 vandaag: Requena – Gandía

Voor vandaag staat er volgens de opgave van de Vuelta organisatie een ‘vlakke rit’ op het programma. Voor ons Nederlanders is een rit met een hoogteverschil dat loopt van klimmen naar 1000 meter en dalen tot aan zeeniveau bepaald niet vlak. In het eerste 135 kilometer van de rit zitten nog wel aardig wat heuvels die over het algemeen niet bijzonder steil zijn, maar wel met stukjes waar het voor de niet-klimmers lastig kan worden om aansluiting te houden bij de klimmers. Ondanks de meerdere colletjes in deze rit, is er maar een die meetelt voor de punten. De renners vertrekken om 12:40 uur uit Requena en worden 200 kilometer later om omstreeks 17:40 uur in Gandia verwacht.

Dalers in het voordeel

De Puerto de Casa del Altois een 13,3 kilometer lange klim met een gemiddelde stijging van 3,8% die als tweede categorie wordt aangeduid. Geen hele lastige klim, maar daarachter komt nog een stukje klimmen dat stukken gemener is – een goede gelegenheid voor enkele ploegen om het peloton in stukken te scheuren. De tussensprint vindt plaats in Ontinyent, met doorkomst op 147 km.

Na ruim 130 kilometer op en neer, wordt de afdaling richting Gandia ingezet, een middelgrote stad aan de Middellandse Zee. Dit laatste stuk van de rit verloopt voornamelijk in dalende lijn. Hier kan het peloton opnieuw op zijn kop worden gezet door ontsnappingen en de dalers zijn hierbij in het voordeel.

Klassementrenners gaan voor tijdrit morgen

Bij afdalen denk je meteen aan Alejandro Valverde. Van de klassementsrenners liet Chris Froome in de Tour zien dat hij weldegelijk een sterke afdaling kan neerzetten, en hij heeft nog steeds ruim drie minuten goed te maken op Nairo Quintana. Als Froome – of Alberto Contador – een kans ziet om voorin mee te zitten, zullen ze die niet laten gaan. Maar met de individuele tijdrit van morgen, ligt het meer voor de hand dat de klassementsrenners hun zegen geven aan de sprinters of mannen uit het grote peloton die voor de etappezege willen gaan, zoals Nikias Arndt, Gianni Meersman en Jempy Drucker.

Wedden op wielrennen vandaag? Bookmaker 888Sport noteert 5.25 voor Meersman en 6.50 voor Arndt. Ook Drucker wordt met 7.00 tot de topfavorieten gerekend. Daarnaast moet rekening worden gehouden met Fabio Felline en Rudiger Selig (beide 15.00) en Jonas van Genechten. Niki terspstra is de best genoteerde Nederlanden met odds van 29.00. Valverde noteert 51.00 en is de enige van de klassementsrenners die worden genoemd door 888sport. Voor iedere ingezette euro krijg je bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug!