De afgelopen week werden er veel namen van wielrenners genoemd die overstappen naar een ander team. Voor enkele wielrenners begint de tijd te dringen. Zo heeft de 43-jarige winnaar van de Vuelta 2013 nog geen uitzicht op een nieuwe baas en net zo als voor Alejandro Valverde, die na dit jaar ook zonder contract zit, zullen de prestaties in de Vuelta a España van doorslaggevend belang zijn voor de toekomst van hun carrière.

Team Belkin werd gered, Bauke Mollema vertrekt naar Trek en er is het nieuwe Roompot-Orange Cycling team. Het seizoen loopt op zijn einde en dat betekent altijd dat er veel teams en renners bekend maken wie er komend jaar bij wie zal rijden.

Tinkoff-Saxo druk in onderhandelingen

Eerder tekende Peter Sagan en Ivan Basso al bij Tinkoff-Saxo en nu zijn Bjarne Riis en Oleg Tinkov in onderhandeling met Edvald Boasson Hagen. De Noor, wiens contract bij Sky aan het einde van het seizoen afloopt, zou een pefecte aanvulling zijn op het team, met name voor de eendaagse koersen. Binnen de wielerwereld kijkt men er al naar uit om Boasson Hagen de krachten te zien bundelen met Peter Sagan. Naar verluidt vraagt de Noor een dikke miljoen per jaar. Naast Tinkoff-Saxo zijn er meer gegadigden om de Noor te kunnen inlijven, waaronder Giant-Shimano en MTN-Qhubeka.

Rein Taaramäe staat komend seizoen onder contract bij Astana. De klimmer wordt dus een collega van Vincenzo Nibali en Fabio Aru en ook van zijn landgenoot Tanel Kangert. Dat betekent dat we hem volgend jaar weer in de World Tour tegenkomen. Dit jaar rijdt de voormalig kampioen van Estland bij Cofidis en dat team beschikt niet over de World Tour-status.

Alejandro Valverde heeft een geweldig jaar achter de rug. Hij staat momenteel op de eerste plaats in de World Tour, won races als de Clásica San Sebastián, Waalse Pijl en de Roma Maxima. Ook behaalde hij een vierde plaats in de Tour de France. Valverde kan zowel goed presteren in grote wielerrondes als in eendaagse koersen – en dat het hele seizoen door.

Tweestrijd voor Alejandro Valverde

Valverdes contract loopt af en de 34-jarige Spanjaard wil graag bij Movistar blijven – maar wil ook geld zien. Daar heeft Movistar problemen mee, want ze hebben nog een ster in dienst die ze graag aan boord willen houden: de groeibriljant Nairo Quintana. De afgelopen twee jaar liet de jonge Colombiaan zich duidelijk gelden en begint nu steeds meer de rol van kopman op te eisen. Valverde zal een belangrijke knoop moeten doorhakken: blijven voor minder geld of op zoek naar een nieuw team. Alleen hebben die zich nog niet gemeld, voor zover bekend.

Ook 43-jarige Chris Horner, de winnaar van de Vuelta van afgelopen jaar, is op het einde van dit seizoen contractloos. Afgelopen jaar vondt hij op het nippertje een nieuwe baas in Lampre-Merida. Of de oudste winnaar van een grote ronde ooit na dit seizoen opnieuw een nieuw team vindt, zal sterk afhangen van zijn prestaties in de Vuelta van dit jaar.