Vuelta a Espana 2017 etappe 17. Chris Froome heeft de individuele tijdrit van 40,2 kilometer van Navarra naar Logroño gewonnen. Wilco Kelderman werd tweede op 29 seconden en schuift op naar de derde plaats in het algemeen klassement. Ook Alberto Contador deed goede zaken met een vijfde plaats in de individuele tijdrit en hij staat nu vijfde in het algemeen klassement. Vandaag wordt de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje gereden en het wordt een stevige bergrit met een loeizware aankomst.

De rit gaat van start in Villadiego in de provincie Burgos. De renners vertrekken er om 12:25 uur voor de gecontroleerde start en on 12:40 uur mogen ze echt weg. Het parcours loopt vrijwel in rechte lijn naar het noorden in de richting van de Cantabrische kust.

Etappe 17 La Vuelta 2017: Villadiego – Los Machucos, 180.5km

Zover komt de rit niet. Het eindpunt ligt zo’n dertig kilometer onder Santander, in de bergen van de Cordillera Cantabrica in de Pasiegos, bij het Monumento Vaca Pasiega, een monument ter ere van het aloude rode koeienras dat deze bergen sinds mensenheugenis heeft bewoond. Daar ligt de eindklim van deze loeizware rit, de Alto de los Machucos met een gemiddelde stijging van 8,7% maar met stukken van ruim 25%. Vandaag gaan er enorme klappen vallen in het algemeen klassement. De aankomst wordt omstreeks 17:40 uur verwacht.

De rit kent drie cols:
107.3 km – Portillo de Lunada, 8.3 km klimmen aan 5.7% – categorie 2
162.6 km – Puerto de Alisas, 10 km klimmen aan 6% – categorie 1
180.5 km – Alto de los Machucos / Monumento Vaca Pasiega, 7.2 km klimmen aan 8.7% – categorie H

Eerste 50km etappe 17 zonder hoogteverschillen

De rit begint vrij tam. De renners bevinden zich dan nog op de Meseta en het parcours verloopt de eerste vijftig kilometer zonder noemenswaardige hoogteverschillen. Dan volgt een korte dalin en daarna wordt het terrein bergachtiger en vanaf de negentigste kilometer gaan de renners zich opmaken voor de eerste klim, de Portillo de Lunada. Dit eerste deel van de rit is ideaal voor avonturiers.

De tussensprint wordt verreden op kilometerdoorkomst 145.2 bij het plaatsje Solares. De mannen die strijden om de puntentrui zullen er dan nog wel bij zitten omdat er dan pas een klim is geweest van de tweede categorie die bovendien wordt gevolgd door een afdaling van bijna veertig kilometer waarbij een duik van 1300 meter wordt gemaakt. Onderweg zijn er bijna in het dal wel weer een paar kleine hobbeltjes, maar tot de tussensprint wordt er eigenlijk alleen maar gedaald.

Klim Puerto de Alisas moeiteloos voor Froome

Deze daling is ideaal voor een couppoging door een renner die goed kan dalen, zoals Vincenzo Nibali. Die moet daarna nog wel twee zware cols beklimmen, dus wie krijgt hij mee? De Puerto de Alisas is een vrij regelmatige klim waar weinig tempowisselingen nodig zijn, maar het is wel tien kilometer omhoog aan een stuk door. Opnieuw een prima plek om een coup te plegen, maar het zal vooral Chris Froome zijn die hier nog moeiteloos omhoog rijdt. Daarna maakt het parcours een draai en gaat weer terug de bergen in waar de slotklim wacht.

De Alto de los Machucos is voor het eerst opgenomen in de Vuelta. Volgens de Spaanse wielrennersites waar ze routes delen en de hellingspercentages van cols met elkaar delen, bevat deze klim stukken van wel 30%. Probeer dan maar eens niet achteruit naar beneden te rijden… De organisatie noemt als scherpste stukken 25% à 26% Een aantal mindere klimmers zal geheel tot stilstand komen. De echte klimmers blijven over en gaan het hier uitvechten. Het wordt een slagveld. De vraag is of Froome en Wilco Kelderman de prijs gaan betalen van hun inspanningen van gisteren.

López favoriet voor de winst vandaag

Wedden op wielrennen? De favoriet is dan ook een renner die nog niet heel belangrijk is voor het algemeen klassement. De Colombiaan Miguel Ángel López van Movistar heeft de beste papieren en is favoriet bij Mr Green met odds van 2.60. Ook van Rafał Majka wordt veel verwacht, hij noteert 8.00.

Chris Froome is niet helemaal uit beeld bij de bookmaker, de Britse leider in het algemeen klassement noteert 11.00. Alberto Contador gaat zeker een goede tijd rijden, maar of inzet op winst in deze rit, of dat hij nog een plan heeft voor de komende dagen, is niet bekend en dus noteert ‘El Pistolero’ 12.00.

Vincenzo Nibali de nummer twee van dit moment en een goede klimmer en nog betere daler, noteert odds van 15.00. Romain Bardet heeft 13.00 staan en Wilco Kelderman, die eerder goed reed in dit soort parkeerritten, noteert 23.00 voor de etappezege.