Etappe 11 Vuelta 2017. Matteo Trentin heeft gisteren zijn tweede etappezege in deze Vuelta behaald. In een sprint tegen José Joaquin Rojas was de Italiaans van Quick Step-Floors het snelste. Zij waren de snelste van een groep vluchters waar ook Niki Terpstra (Quick-Step Floors) en Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) deel van uitmaakten. Chris Froome behoudt de rode leiderstrui in de Vuelta a España.

In de elfde etappe krijgen de renners eindelijk weer eens een bergaankomst voorgeschoteld. Ook begint de rit meteen met een pittig klimmetje, categorieloos, dus waar geen punten behaald kunnen worden. Maar het zal de rit meteen interessant maken, met mogelijk een vroege vlucht van een groepje klimmers die daarna het tempo voor enige tijd zullen bepalen.

Vuelta etappe 11 – 187.5km, Lorca – Observatorio Astronómico de Calar Alto

Na het eerste klimmetje volgt een vlak stuk van 50 kilometer dat langs de kust loopt waar we de nodige aanvallen en vluchtpogingen kunnen verwachten, vooral van de mannen die de punten willen pakken op de tussensprint op 100,4 km in Sorbas. Dan is het terrein inmiddels alweer over zo’n 25 km licht omhoog aan het lopen en voert de route weer landinwaarts, richting de Cordillera Betica waar twee stevige cols van de eerste categorie wachten.

De eerste is de Alto de Velefique, een klim met een lengte van 13.2 km en een gemiddelde stijging van 8.6%. Het zwaartepunt ligt aan de top, waar de helling 15% bedraagt. De punten worden dan ook verdiend door wie nog net dat beetje overheeft om eventuele concurrenten uit het wiel te rijden.

Tweede klim kan renners opbreken

De tweede klim, opnieuw een eerste categorie, is de Calar Alto die begint met een stuk van 9% helling en die een grilliger verloop heeft dan de Velefique, wat inhoudt dat er tempowisselingen zijn die een aantal renners kan opbreken na ruim zestig kilometer klimmen. De klim omhoog in de Sierra de Los Filabres is 15.5 km lang en gemiddeld loopt de weg met 5.9% omhoog naar de doorkomst op 2120 meter hoogte.

Op de top, op 2168 m staat het astronomische observatorium van Calar Alto. Het is een van de grootste in Europa, bestaande uit 3 telescopen. De laatste grote ontdekking was de asteroïde 2009 DS36. In 2006 vormde de Calar Alto voor het laatst het eindpunt van een etappe in de Vuelta; toen won Igor Anton.

Het wordt een dag voor de klimmers en belangrijker nog, de klassementsrijders. De verschillen zijn nog klein, de nummer tien, Ilnur Zakarin staat op 2:17 van Froome. Na deze klim zullen er verschuivingen in het algemeen klassement hebben plaatsgevonden. Chris Froome leidt nog altijd en de verschillen met de directe concurrentie zijn nog altijd heel klein; de mannen waarmee Froome het virtuele podium deelt, Chaves en Roche komen ieder 36 seconden tekort en Nibali staat vierde op 1:17 minuten. Gisteren zagen we al een aanval van de Haai van Messina die na de afdaling niet voldoende vooruit kon blijven.

Favorieten etappe 11 Ronde van Spanje

Wedden op wielrennen? Rafał Majka wordt aangewezen als favoriet. De man klimt fantastisch en vormt op dit moment geen bedreiging voor Froome. Mr Green noteert 5.50 voor Majka. Froome zelf zal de concurrentie echter geen strobreed gunnen en weet dat dit soort ritten een gevaar zijn voor zijn leidersrol, met mannen als Chaves, Nibali en Contador die hem aankunnen. Chris Froome noteert 7.50.

Romain Bardet (9.00) is een van die andere mannen die hier de zege kunnen opeisen, maar ook John Darwin Atapuma (12.00), Esteban Chaves (13.00) en zelfs Alberto Contador (17.00) kunnen gevaarlijk blijven op een aankomst als dit. De beste Nederlander is volgens Mr Green Wilco Kelderman die 41.00 noteert. Thomas de Gendt noteert 51.00 als beste Belg in deze rit. Bob Jungels noteert 101.00 als Luxemburgse troef en zou een goede Dark Horse kunnen blijken in deze rit.