De zestiende etappe van de Vuelta a España 2014 in Spanje heeft een zege opgeleverd voor de gerenommeerde Spaanse wielrenner Alberto Contador. Opmerkelijk was ook een opstootje tussen een Rus en een Italiaan.

Het uitermate moeilijk beklimbare parcours tussen San Martino del Rey Aurelio en La Farrapona ging uiteindelijk tussen vier renners. Contador kwam als eerste over de streep en wist daarmee Chris Froome (veertien seconden) Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez (ongeveer een minuut) achter zich te houden. Voor Contador moet de zwaarbevochten etappezege veel voldoening geven, want de Spanjaard boekte de zege op een rit die ook wel bekend staat als de Koninginnerit. Robert Gesink kroonde zich opnieuw als beste Nederlandse renner. Hij werd achtste op 1 minuut en 22 seconden achter Contador. In het algemeen klassement is hij nu terug te vinden op de zevende plaats.

Serieuze klappen uitgedeeld tussen Rus en Italiaan

De zestiende etappe werd ook ontsierd door een opmerkelijk opstootje. De Rus Ivan Rovnyi en de Italiaan Gianluca Brambilla, die allebei in de kopgroep zaten, kregen het met elkaar aan de stok en deelden zelfs rake klappen uit. De organisatie aarzelde vervolgens geen moment en heeft beide renners uitgesloten van een verder vervolg in de Vuelta. De zeventiende etappe van de Spaanse ronde brengt de renners morgen langs Galicië. Het parcours tussen Ortigueira en A Coruna zal ongetwijfeld enkele mooie plaatjes opleveren, want de kust van Galicië wordt gekenmerkt door haar woeste golven.

Extra rustdag Vuelta a España

De zeventiende etappe kan gezien worden als een extra rustdag voor de klassementsrenners, want het parcours is nagenoeg vlak en kent geen bergpunten. De weg golft mogelijk wel wat op en neer en de kans op flinke windstoten is net als gisteren opnieuw erg groot. De finishplaats A Coruna kan gezien worden als het economisch centrum van Galicië. Het is niet de eerste keer dat de Vuelta hier eindigt, want dat gebeurde in het verleden al tien keer eerder. De laatste keer was in het jaar 1995, toen de Duitser Marcel Wüst als eerste over de finishlijn kwam en de sprint naar zich toe wist te trekken.