woensdag, september 28, 2022

Vuelta a España: Ronde van Spanje

Vuelta logoDe Vuelta a España is naast de Giro d’Italia en de Tour de France één van de drie Grote Ronden die verdeeld over drie weken tijd wordt gereden. Over het algemeen kent de Vuelta 21 etappes die doorgaans ook allemaal in Spanje worden verreden hoewel er ook edities waren waarbij er etappes in Nederland, België, Frankrijk, Portugal en Andorra werden gereden.

De Vuelta de España is volgens veel wielerfans én professionals uitgegroeid tot de beste en mooiste van de drie Grote Ronden. Inmiddels is het alweer lang geleden dat een Nederlander de Ronde van Spanje won: in 1979 was Joop Zoetemelk de laatste. In 1967 was Jan Jansen de eerste die won. De Vuelta werd in totaal twee keer door een Nederlander gewonnen.

Vuelta derde grote wieler tour

Joop Zoetemelk
Joop Zoetemelk

De laatste jaren is de Vuelta de laatste rittenkoers van de grote drie op de agenda, en vindt plaats vanaf de laatste week in augustus tot halverwege september. Het weer in Spanje kan meedogenloos zijn in deze periode en het Spaanse landschap onverbiddelijk.

Historie Vuelta a España

De Vuelta a España ontstond in de jaren dertig als een initiatief van enkele Baskische fietsfabrikanten in het plaatsje Eibar, waaronder het huidige BH Bikes en Orbea. Voor hen was het een mooie gelegenheid om het publiek bekend te maken met hun producten en een mooie tak van sport. In 1935 werd de eerste officiële editie van de Vuelta a España verreden. Dat de Vuelta zou uitgroeien tot één van de belangrijkste rittenkoersen op de wielerkalender hadden ze niet durven dromen. In 2014 wordt de 69ste editie van de Vuelta verreden.

De jongste Vuelta-winnaar ooit was Angelino Soler die op zijn 21ste de Vuelta van 1961 won.

De vijf klassementen van de Vuelta a España

Vuelta VI ImagesIn 2014 won de Spanjaard Alberto Contador. Dit was zijn derde overwinning van de Ronde van Spanje.
Chris Froome werd tweede en Alejandro Valverde werd derde. Beste Nederlander dit jaar was Wilco Kelderman, hij eindigde als veertiende.

Contador won ook het combinatieklassement, John Degenkolb won het puntenklassement en het bergklassement werd gewonnen door Luis León Sánchez. Het Russische team Katusha won het ploegenklassement.

Er zijn dus meestal vijf klassementen in de Vuelta a España en er worden vier soorten truien verdeeld:
Algemeen klassement – rode trui.
Puntenklassement – groene trui
Bergklassement – blauwe bolletjestrui
Combinatieklassement – witte trui

De Belg Freddy Maertens boekte de meeste etappeoverwinningen binnen één editie van de Vuelta. In 1977 won hij er dertien. José Luis Laguía won het bergklassement het vaakst: vijf keer. Sean Kelly en Laurent Jalabert wonnen het puntenklassement elk vier keer en zijn daarmee recordhouder.

Duizelingwekkende stijgingspercentages Vuelta

De Ronde van Spanje heeft elk jaar weer een zeer gevarieerd parcours en volgens velen is het alleen al door de rittenopbouw de mooiste van de Grand Tours. Spanje kent veel soorten landschappen en natuurlijk flink wat hoge bergen. In vergelijking met de Giro d’Italia en de Tour de France heeft de Vuelta veel aankomsten bergop. De Bola del Mundo, Lagos de Covadonga en de Altu L’Angliru zijn, met hun duizelingwekkende stijgingspercentages van boven de 20%, de laatste jaren regelmatig terugkerende hoogtepunten.

De Vuelta waarin de meeste deelnemers de finish bereikte, was de Vuelta van 2011 toen 167 van de 198 rijders Madrid haalden. In 1941 haalden slechts 16 deelnemers de finish. Het was de eerste Vuelta die na de Spaanse Burgeroorlog werd gereden. Er verschenen toen maar 32 deelnemers aan de start waaronder slechts vier niet-Spanjaarden.

Ook onderscheidt de Vuelta zich doordat er geen criterium wordt gereden. In navolging laten ook de Giro en de Tour dat onderdeel de laatste jaren steeds vaker vervallen. De Vuelta heeft in afgelopen edities steeds drie tijdritten gekend, één ploegentijdrit en twee individuele tijdritten waarvan er meestal één een klimtijdrit was.

LAATSTE WIELER NIEUWS