Etappe 19 Vuelta 2015.. Tom Dumoulin heeft de achttiende etappe in de Vuelta a España, met glans doorstaan. Hij behield zijn rode trui en wist alle aanvallen van Fabio Aru te weerstaan. De rit werd gewonnen door Nicholas Roche (Sky), Haimar Zubeldia (Trek) werd tweede en José Gonçalves (Caja Rural-RGA Seguros) werd derde. Voor vandaag staat er een etappe naar Avila te wachten met een finish heuvelop, en dat betekent goede kansen voor Dumoulin om zijn rode trui net iets strakker om de schouders te krijgen.

Dumoulins opdracht voor de achttiende etappe was ogenschijnlijk simpel: de voorsprong op Fabio Aru vasthouden, een voorsprong die slechts drie seconden bedroeg. Hij moest in het spoor van de Italiaan blijven en het liefst nog wat extra tijdwinst pakken. De rit van Roa naar Riaza was lang met ruim 200 kilometer en het peloton bleef lang compact. Uiteindelijk kon er een groep van 25 renners ontsnappen waarin geen klassementsmannen zaten en dus mochten ze gaan.

Astana probeerde ondertussen de koers naar hun hand te zetten door het tempo op te schroeven voor Aru. Dumoulin volgde hen met gemak en toen Aru zelf probeerde weg te komen, was ook daar weer Dumoulin om dat te verbieden. Beide mannen kwamen uiteindelijk in dezelfde tijd aan en dat betekent dat Aru nog altijd drie seconden achterstand heeft op Dumoulin in het Algemeen klassement.

Vuelta 2015 etappe 19: Medina del Campo – Avila, 185,8 km

De negentiende etappe in de Vuelta 2015 gaan vanmiddag om 13:02 uur van start in Medina del Campo en de eerste renner zal de finish in Avila rond 17.40 uur bereikt hebben.

De rit is een stuk vlakker en in elk geval een stuk minder grillig dan gisteren, maar desondanks zijn er twee bergdoorkomsten die allebei nog knap lastig kunnen blijken. De eerste, de Alto de Valdavia, wordt op 105 km gepasseerd. De klim is 8,7 km lang en heeft een gemiddelde stijging van 4,6 procent. Het is slechts een derde categorie, maar de klim naar de top gaat als een zaag op en neer en vraagt om vele tempowisselingen. Een prima plek om speldenprikjes uit te delen, te ontsnappen of om de koers op een andere manier onder druk te zetten.

De tweede klim ligt op zo’n twintig kilometer voor het einde, iets verder dus dan gisteren. De top van de Alto de la Paramera wordt op 166,7 km in de rit bereikt. Halverwege die klim wacht de renners eerst nog de tussensprint in El Barraco op 158 km in de rit. Na de top volgt een lange afdaling, maar anders dan gisteren heeft de negentiende etappe wel een finish heuvelop waarvan de laatste kilometer weer iets minder steil is – wat de kans op een massasprint mogelijk maakt. Alleen liggen er wel kasseitjes op die weg naar boven naar de pittoreske middeleeuwse muren van Avila…

Valverde favoriet voor etappe 19 Vuelta 2015

De finish zoals die in Avila wacht, is uiteraard een uitdaging voor de puncheurs. Alejandro Valverde behoort daartoe en hij wordt als favoriet aangewezen. Maar ook Giovanni Visconti is een specialist op dit soort aankomsten en ook John Degenkolb zou in deze rit heel goed zijn eerste etappezege in deze Vuelta kunnen behalen – hoewel waarschijnlijker is dat hij in dienst van Dumoulin zal rijden.

Daarnaast behoren Tosh van der Sande, Julien Simon, José Joaquin Rojas en José Gonçalves tot de favorieten. Moreno Moser, Rinaldo Nocentini Alessandro De Marchi, Nelson Oliveira, Salvatore Puccio en natuurlijk Bert-Jan Lindeman zijn de mannen die vanuit een ontsnapping een goede kans maken op de dagoverwinning.

Maar er is ook een ander scenario denkbaar waarin Astana opnieuw zal proberen het peloton in stukken te breken om met Aru naar voren te rijden – iets dat gisteren niet echt wilde lukken. Ze krijgen dan ongetwijfeld een aantal klassementsrenners mee, waaronder Joaquim Rodriguez, Esteban Chaves, Nairo Quintana en natuurlijk Tom Dumoulin mee. Voor die laatste wordt het van belang op in het eindklimmetje te kunnen wegrijden van de Astana’s en vooral Aru achter zich te houden. In eerdere ritten van deze Ronde van Spanje lukte dat heel goed en gisteren heeft Aru een zware dag gehad met de aanvalletjes op Dumoulin die veel kracht hebben gekost.