Etappe 16 Vuelta 2015. Joaquim Rodriguez heeft de vijftiende etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. Hij kwam solo over de streep in het hooggelegen Asturische dorpje Sotres en naderde daarbij ook Fabio Aru op één seconde in het algemeen klassement.

Tom Dumoulin verloor wat tijd en hield zich redelijk goed staande op de steile slotklim. Wel zakte naar de vierde plaats in het algemeen klassement. Hij kwam als twaalfde binnen op 51 seconden van Rodriguez die bovendien bonusseconden pakte. Hij moet nu 1:25 goedmaken op Aru

Aru probeerde op de eindklim opnieuw om zo snel mogelijk boven te komen, en hij leek het wiel van Rodriguez, die was weggesprongen, te kunnen houden. Even later moest hij dat toch bekopen en hij kwam uiteindelijk als vijfde binnen, op vijftien seconden en buiten de bonificaties. Rafał Majka kwam als tweede binnen, op 12 seconden van Rodriquez. Hij maakt daardoor een sprongetje in het klassement en staat nu derde+1:24 en daarmee is hij slechts één seconde sneller dan Dumoulin

Vuelta 2015 etappe 16, ma 07 sep: Luarca – Ermita de Alba-Quiros, 185 km

Vandaag krijgt Tom Dumoulin een rit met een brutale eindklim voor de kiezen. Hij mag nog wat tijd verliezen als hij zicht wil houden op de rode trui, maar het zal niet makkelijk worden. De eindklim op naar de Ermita de Alba bevat stukken waar de helling bijna twee keer zo steil wordt vergeleken met gisteren. Er is één tussensprint in Pola de Lena, een mijnwerkersstadje waar de weg even iets vlakker is tussen de Alto del Cordal en de Cobertoria. De klok staat opgesteld bij de doorkomst van de 156 km.

Vanaf de start in Luarca (Ḷḷuarca) wordt het vrijwel meteen klimmen geblazen. Het vissersplaatsje ligt dan wel aan zee, maar het dorpje zelf is tegen een bergwand aangebouwd. En daarachter volgen nog veel meer bergen waarvan er zeven worden aangeduid als bergdoorkomst:

14.6 km – Alto de Aristébano, Cat.3
43.1 km – Alto de Piedratecha,Cat.2
85.6 km Alto de la Cabruñana, Cat.3
119.9 km – Alto de Tenebredo, Cat.2
150 km – Alto del Cordal, Cat.2
166.5 km – Alto de La Cobertoria, Cat.1
185 km – Ermita de Alba-Quiros, Cat.Hors

De laatste klim in Quirós is 6,8 km lang en met een gemiddelde stijging van 11,1% met uitschieters van boven de 20%. Vooral het laatste deel van de klim is brutaal met stukjes waar percentages van 21%, 23% en zelfs 30% worden gehaald – vlak voor de top.

Zo min mogelijk tijd verliezen in Vuelta 2015 voor Dumoulin

Tom Dumoulin vuelta 2015 vi imagesNormaal zou een etappe als deze de beslissende rit voor het klassement zijn. Dat is nu echter nog lang niet zeker. Dumoulin vond het gisteren beter gaan dan eergisteren en hij moet het vandaag echt nog stukken beter gaan doen dan dat, want de klassementsrenners zitten allemaal nog erg dicht op elkaar en konden gisteren ook goed bij elkaar blijven in Sotres.

Voor Dumoulin geldt vandaag opnieuw ‘niet teveel tijd verliezen’. Met de individuele tijdrit in het vooruitschiet kan Dumoulin nog een aardige sprong maken van wel enkele minuten, maar ook daarna volgen er nog bergen en enkele lastige etappes voordat Madrid wordt bereikt en de Cava kan worden ontkurkt bij de Cibeles-fontein.

Rodriguez topfavoriet voor rit 16 Vuelta 2015

Joaquin Rodriguez maakte gisteren duidelijk dat hij zich goed voelt in deze bergen. Dat hij nog slechts één seconde van de rode trui is verwijderd, moet hem vleugels geven. Hij start dan ook als topfavoriet. Nairo Quintana maakte gisteren een goede indruk na wat mindere dagen waarop hij last had van koorts. Met zijn lichte bouw zou hij heel goed een voordeel kunnen hebben in de laatste kilometers in de Aramo. Fabio Aru krakte gisteren opnieuw een beetje doordat hij iets te hard probeerde om naar Rodriguez toe te rijden in de laatste kilometer. Toch wordt hij gezien als een van de belangrijkste kanshebbers op de ritzege in lastige rit in Asturië.

Ook Rafał Majka maakte een sterke indruk op de slotklim van gisteren met zijn tweede plaats. Daarnaast maken de Spanjaarden Daniel Moreno en Mikel Landa een goede kans op de zege. Esteban Chaves kon opnieuw goed volgen en bleef in het wiel van zijn belangrijkste opponenten en iedereen begint zich nu af te vragen wanneer de kleine Colombiaan eindelijk eens zal kraken.

Het vertrek in Lluarca is om 12.23 uur en de renners worden boven verwacht bij de Ermita de Alba omstreeks 17.40 uur. De weersverwachting is goed met zonnige perioden en een temperatuur van zon 21 ºC.