Tijdrit laatste etappe Giro. Vandaag scheiden 29,3 kilometer Tom Dumoulin van de eindzege in de Giro d’Italia 2017. De afsluitende tijdrit in Monza geeft de Limburger de gelegenheid om van plek vier een jump te maken naar de koppositie en de laatste, ultieme roze trui.

Nairo Quintana gaat de slotdag in als klassementsleider. Dumoulin moet 53 seconden goedmaken op de Colombiaan en moet natuurlijk ook Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot voorbij.

Voorspel de winnaar bij 888Sport – Lees: wedden op wielrennen

Giro etappe 21: Tijdrit Tom Dumoulin naar Milaan

Het startpodium van de allesbepalende rit tegen de klok is gebouwd op het autocircuit Autodromo Nazionale. Het eerste meetmoment volgt op 8,4 kilometer, de tweede op 17,4 km. De wegen dalen lichtjes en er zijn weinig bochten.

Dit is dus geen technisch parcours, geen klimtijdrit, geen kwellende tocht over kasseien of strandstroken. Het gaat puur om stoempen en de diesel aanzetten, al is de lengte van 29,3 km in dat opzicht een tikje aan de korte kant. Maar dit is absoluut het terrein waarop Tom Dumoulin kan uitblinken. Voor de mindere tijdritgoden is er weinig om zich aan vast te klampen. Alleen zodra Milaan binnen wordt gereden zijn er enkele scherpe bochten.

Favorieten tijdrit

Om 13:45 uur wordt de eerste rijder weggeschoten en dat is Giuseppe Fonzi. De roze trui drager Quintana zal zich om 16:56 uur van het schavot storten. Om 16:47 uur mag Dumoulin waarmaken de beste tijdrijder ter wereld te zijn. De top vijftien van het Giro klassement start om de drie minuten. Het is niet waarschijnlijk, pech daargelaten, dat de mannen die om de eindzege strijden elkaar in het vizier gaan krijgen. Wel krijgt Nairo Quintana natuurlijk als laatste starter de meeste informatie in zijn oortje binnen.

Tom Dumoulin won de eerste tijdrit met overmacht. Dat was wel een langere rit: 39,8 km. Toen pakte hij 2:07 minuut op Nibali, 2:42 op Pinot en 2:53 op Quintana. Een simplistische rekensom leert dat deze tijdrit 73,6 procent van de lengte heeft van de vorige en dat Dumoulin met 73,6 procent van de vorige marges nu ruimschoots genoeg zal pakken.

Wedden op de Giro

Zo werkt het vast niet helemaal, zeker niet na een loodzware slotweek waarin hij telkens wat terugzakte in het klassement. En dit parcours zit wat anders in elkaar. Voor de ritwinst is hij de enige logische favoriet, met mannen als Vasil Kiryienka en Bob Jungels gevaarlijk voor het podium.

Een laatste Giro voorspelling doen? Tom Dumoulin staat voor de ritwinst op 1.57. Voor de eindzege in de Giro noteert hij bij bookmaker 888Sport 1.22. Nairo Quintana staat voor de victorie op 7.00.