De Vuelta a España 2014 start op zaterdag 23 augustus in Jerez de la Frontera in het zuiden van Spanje en duurt tot en met zondag 14 september 2014 als de ‘ciclistas’ aankomen in Santiago de Compostela. Er worden 21 etappes gereden met een totale afstand van 3239,9 kilometer

Het parcours van de Vuelta a España 2014

Van de drie grote ronden heeft de Vuelta ook dit jaar weer de meeste bergritten. Er zijn slechts 5 vlakke etappes terwijl er maar liefst 13 door de heuvels en het hooggebergte voeren. In totaal zijn er 40 bergdoorkomsten in het parcours opgenomen.. Het zwaartepunt komt opnieuw in de derde week in Asturias te liggen, waar de Lagos de Covadonga in rit 15 weer het toneel vormen voor een van de zwaarste aankomsten bergop met een laatste stuk van 17,5%. Een dag later zal er voor het eerst op de Farrapona worden gefinisht nabij de Lagos de Somiedo en deze rit mag met recht bestempeld worden als de koninginnenrit van de 69ste Vuelta.

Drie tijdritten

Er is één ploegentijdrit van 12,6 km die op de eerste dag wordt gereden. Daarnaast zijn er twee individuele tijdritten: de eerste wordt in de tiende etappe gereden en is 36,7 km lang en bevat een derde categorie klim. De rit gaat van Real Monasterio de Santa María de Veruela naar Borja. De tweede tijdrit komt in de laatste etappe aan bod. De rijders rijden een parcours van 9,7 km in Santiago de Compostela, alwaar ze hun ‘Camino’ volbrengen.

Nederlanders in de Vuelta

In de 69ste Ronde van Spanje staan er elf Nederlanders aan de start. Belkin is hofleverancier met zeven. Robert Gesink en Wilco Kelderman fungeren beide als kopman en daarnaast gaan ook Stef Clement, Laurens ten Dam, Moreno Hofland, Martijn Keizer en Maarten Tjallingii mee.

De andere Nederlandse ploeg, Giant-Shimano neemt Koen de Kort en Ramon Sinkeldam mee. Wout Poels start als enige Nederlander bij Omega Pharma – Quick-Step en Pim Ligthart rijdt voor de Belgische formatie Lotto Belisol.

Kelderman onder de grootste kanshebbers

Een jaar geleden won de toen nog nét 42-jarige Chris Horner die ook dit jaar weer van de partij is. De man is in vorm en dat kun je van een flink aantal grote namen niet zeggen. Alberto Contador die nog maar amper hersteld is van zijn kapotte knie; Chris Froome raakte in de Tour geblesseerd en stapte af nadat hij eigenlijk ook niet bijster goed reed in Frankrijk. Joaquim Rodriguez is ook niet helemaal topfit en ook Andrew Talansky heeft een flinke blessure achter de rug.. Naast Horner behoren Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Daniel Moreno en natuurlijk de jonge getalenteerde Nederlander Wilco Kelderman tot de namen die zullen meedoen om de eindzege.