Vuelta a España 2015. Zaterdag start de Vuelta a España 2015. De zeventigste editie van de Ronde van Spanje begint met een korte ploegentijdrit van 7 kilometer. Er worden 21 etappes gereden en in totaal 3300 kilometer afgelegd. Op 13 september komen de renners aan in Madrid en is de eindwinnaar bekend.

Vuelta a España 2015

De Vuelta bestaat dit jaar uit zes vlakke etappes voor de sprinters, dertien ritten die door als heuvel- of bergrit te boek staan en er is één ploegentijdrit en één individuele tijdrit in Burgos die het midden houdt van een klimtijdrit en een vlakke race tegen de klok. In totaal zijn er negen ritten met een aankomst bergop en omdat dit de zeventigste keer is dat de Vuelta wordt gereden, zijn dat allemaal aankomsten op plekken die nooit eerder voorkwamen in de Vuelta.

Een van die aankomsten is in het bergdorpje Sotres in het Asturische gewest in de Picos d’Europa, Cabrales (bekend van de blauwe kaas). De Hitu Escandari is een klim waarin het stijgingspercentage kan oplopen tot 20%. De zestiende rit eindigt dus niet bij de Lagos de Covadonga en de dag erna is er ook geen Altu l’Angliru, want in de zeventiende rit staan er zeven hellingen te wachten waaronder de Alto de Cobertoria en de aankomst bij de Ermita del Alba waarvan het slotstuk zelfs tot 30% oploopt Wie hier achteruit rijdt, kan het eindklassement wel vergeten.

Koninginnenrit in mini-bergstaatje Andorra

De koninginnenrit wordt dit jaar echter niet in Asturië gereden, maar in Andorra waar de elfde rit wordt gereden. Het is ook voor het eerst dat een etappe in zijn geheel in het mini-bergstaatje wordt gereden. De rit kent zes loodzware hellingen en volgens velen is het de zwaarste rit die ooit deel heeft uitgemaakt van een Vuelta.

Maar voor het zover is wordt er in de eerste week in het zuiden van Spanje gereden. In de eerste week staan er ook meteen al een stel zware klimritten op het menu. Anders dus dan in de Tour kunnen de klassementsrenners het zich dan ook niet permitteren om een rustig eerste weekje te fietsen. Het wordt meteen vol aan de bak in de tweede rit die een pittige aankomst bergop heeft op de Caminito del Rey. De dag erna moet er stevig worden geklommen op de Alto de Mijas en de Alto del León. Daarna volgen twee relatief vlakke ritten en weer twee stevige bergritten.

In de achtste rit wordt er vooral gedaald en ondanks twee klimmetjes wordt het een prooi voor de sprinters. Door de vlakke aankomst is het waarschijnlijk net niet de rit voor Valverde om de zege op te eisen in zijn thuisstad Murcia waar de rit eindigt. Via Valencia wordt er verder gereden naar het noorden.

In het tweede deel van de Vuelta wordt er in het noorden van Spanje gereden. Lleida, Tarazona, Victoria-Gasteiz, Avila en Burgos worden aangedaan. In de veertiende rit eindigt de etappe op de Alto Campoo bij de Fuente del Chivo in Cantabrië, al opwarmer voor de loodzware ritten in Cantabrië.

Stevige bergetappe in laatste week Vuelta a España 2015

In de laatste week wordt er gereden ten noorden van Madrid en er is ook een stevige bergetappe in de Sierra de Guadarrama waar gestart wordt vanaf San Lorenzo de el Escorial en gefinisht in Cercedilla. De laatste vlakke rit start in de stad waar Cervantes werd geboren, Alcala de Henares. Het is dan nog 97,8 km tot de laatste finishlijn en daarna weten we wie de definitieve winnaar is van de Vuelta a España 2015.

Contador niet van start in Vuelta a España 2015

Afgelopen jaar won de Spanjaard Alberto Contador. Het was Contadors derde overwinning in de Ronde van Spanje en zijn opmerkelijkste, want een maand ervoor had hij zijn been nog gebroken in de Tour de France. Behalve de rode trui van het algemeen klassement won Contador ook de witte trui van het combinatieklassement. Hij is er dit jaar niet bij en dus krijgt de Vuelta een nieuwe winnaar.

Chris Froome eindigde een jaar terug als tweede en Alejandro Valverde pakte de derde plaats. Beide mannen worden gezien als belangrijke titelkandidaten voor deze editie. Hun belangrijkste concurrent dit jaar is Nairo Quintana, en ook van Tejay van Garderen, Vincenzo Nibali, Fabio Aru en Sergio Henao zal de nodige concurrentie komen.