Na de tweede rustdag staan de renners voor een zware rit richting de Pyreneeën. De etappe is niet alleen lang met ruim 237 kilometer ook zullen de renners over vijf cols heen moeten. De laatste col is van buitencategorie. Na deze col moeten de renners nog afdalen en een klein stuk vlak. De winnaar zal dus komen uit de groep met goede dalers.

De derde en tevens laatste week van de tour wordt begonnen met een zware rit. De renners vertrekken uit Carcassonne om 237,5 kilometer later in Bagnères de Luchon aan te komen. De eerste twee bergen zullen nog niet voor problemen in het peloton zorgen. Beide bergen zijn van de vierde categorie. Na een stuk zonder bergen en ook de tussensprint zal het peloton zich op bijna 100 kilometer van de finish moeten klaarmaken voor een col van de tweede categorie en een col van de derde categorie gelijk na elkaar. Na de afdaling van de col van de derde categorie volgt voor de renners een klein stuk vlak, waarna ze de laatste en zwaarste berg zullen moeten betreden. De laatste berg is er een van de buitencategorie. Het is een typische Pyreneeën berg met veel steile stukken en bijna 12 kilometer lang. Na de beklimming volgt een afdaling waarin het verschil moet worden gemaakt. De laatste drie kilometer van de etappe zullen vlak zijn.

De winnaar van de zestiende etappe zal naar alle waarschijnlijkheid een goede daler zijn. Thomas Voeckler wist in 2010 en 2012 al een keer als eerste te eindigen in een etappe die eindigde in Luchon en dus zal er rekening moeten worden gehouden met de Fransman. Andere favoriet is Rafal Majka die in de laatste etappe in de Alpen liet zien klaar te zijn voor het grote werk. Samen met Michael Rogers vormt hij een goed duo nu kopman Alberto Contador is weggevallen. Ook Vicenzo Nibali moet in de gaten worden gehouden. De Italiaan die in het geel rijdt, liet al op meerdere onderdelen zien dat hij de beste is. Nibali wordt gezien als een van de beste dalers van het peloton en zal dus wellicht weer een gooi doen naar de etappewinst. Laatste favoriet is Michal Kwiatkowski. De Pool staat ook bekend om zijn dalerscapaciteiten. Kwiatkowski hoeft zich geen druk meer te maken om zijn klassement en zal er dus alles aan doen om nog een etappe te winnen.