Critérium du Dauphiné 2016 De Dauphine start met een proloog en wordt gevolgd door zeven etappes. Op de eerste dag bestaat die proloog uit een klimtijdrit. Het wordt met slechts 4 kilometer geen lange rit, maar hij is wel taai.

De renners moeten tegen de klok zo snel mogelijk tegen de Montée du Mont Chéry oprijden, een berg met een gemiddelde helling van 9,3%. Aan het begin van de klim zit een stukje van 14,7% en bijna bovenaan heeft de laatste kilometer en stijging van zelfs 15,2%. De tijdrit in de Ronde van het Baskenland had een vergelijkbaar parcours, en daar was Alberto Contador superieur – wat hem ook de eindwinst opleverde.

Doe je voorspelling op de Tour bij 888sport!

Parcours Critérium du Dauphiné 2016

Op de tweede dag begint de Dauphiné pas echt.
Prologue – Les Gets / Les Gets, 4 km
Etappe 1 – Cluses / Saint-Vulbas, 186 km
Etappe 2 – Crêches-sur-Saône / Chalmazel – Jeansagnière, 168 km
Etappe 3 – Boën-sur-Lignon / Tournon-sur-Rhône, 187.5 km
Etappe 4 – Tain-l’Hermitage / Belley, 176 km
Etappe 5 – La Ravoire / Vaujany, 140 km
Etappe 6 – La Rochette / Méribel, 141 km
Etappe 7 – Le Pont-de-Claix / Superdévoluy, 151 km

De eerste etappe, van Cluses naar Saint-Vulbas, begint heuvelachtig met vier cols van de vierde categorie, maar de tweede helft van de rit is vlak. Een rit dus voor de sprinters.

In de tweede etappe zit vrijwel geen enkele vlakke meter. Wel zijn er onderweg tussen Crêches-sur-Saône / Chalmazel – Jeansagnière twee cols van de tweede categorie, en ook twee van de derde categorie, waaronder de finish.

In de derde etappe, van Boën-sur-Lignon naar Tournon-sur-Rhône, ligt het zwaartepunt van de rit net over de helft met een niet heel zware maar wel erg lange klim. De rit begint vlak en eindigt ook vlak, maar net voor de finish moeten de mannen nog een niet al te hoog maar lastig hobbeltje nemen.

Etappe vier is tamelijk vlak en heeft maar twee cols, beide categorie vier. Na de start in Tain-l’Hermitage zit meteen een stuk vals plat en het laatste stukje naar Belley gaat over glooiend terrein.

Rit nummer vijf telt zeven cols de meetellen voor de punten, Toch start de rit in La Ravoire met een vlak stuk en ook zit er voor de eindklim naar Vaujany nog een plat stukje, maar verder wordt er constant gedaald over cols van elke categorie – behalve een buitencategorie.

Een buitencategorie zit wel in de zesde rit, waar halverwege de Col de la Madeleine wacht, een 1992 meter hoge bergpas. De rit eindigt omhoog en het laatste stukje Les Allues heeft een helling van 11,2%.

De laatste etappe, van Le Pont-de-Claix naar Superdévoluy is wederom bergachtig met amper vlakke kilometers. Zes bergdoorkomsten, waaronder de aankomst in Superdévoluy, die van de derde categorie is. Vlak daarvoor moet echter een gigant van de eerste categorie worden overwonnen.

Dauphine 2016 favorieten

Veel renners die meedoen aan het Criterium du Dauphiné, zullen op 2 juli ook starten in de Tour 2016. De Dauphine geldt als de ultieme voorbereiding op La Grand Boucle.

Chris Froome (Team Sky) en Alberto Contador (Tinkoff) zijn de grote favorieten. Niet alleen zullen ze tegen elkaar strijden om de eer, want ze zullen elkaar ook testen om te zien hoe goed de conditie is om een idee te krijgen van wat ze straks in de Tour te wachten staat.

Naast Froome en Contador wordt er veel verwacht van Fabio Aru (Astana), Romain Bardet (Ag2r-La Mondiale), Pierre Rolland (Cannondale), Mikel Landa (Sky)Julian Alaphilippe en Daniel Martin (beide Etixx QuickStep) en Thibaut Pinot (FDJ). Onder de sprinters doen John Degenkolb, Alexander Kristofff, Edvald Boasson Hagen en Nacer Bouhanni mee. Sergio Henao keert in de Dauphiné terug in het peloton nadat zijn schorsing werd opgeheven.

Lees alles over wedden op Tour de France 2016 en zet in bij 888sport

Nederlandse favorieten Dauphine 2016

De Nederlanders met de beste kansen zijn Bauke Mollema (Trek-Segafredo) die een goede klimtijdrit kan rijden en een goed klassement. Ook Wout Poels (Sky) is van de partij, en maakt deel uit van een hele sterke Sky-formatie en zal waarschijnlijk vooral de rol van meesterknecht op zich nemen voor Landa of Froome. Of hij voor eigen rekening mag rijden, is dus de vraag. Niet of hij het kan, want dat staat wel vast. Als Poels de ruimte krijgt, is hij gezien de proloog en de rest van de ritten een hele goede kandidaat voor de overwinning.