Giro d’Italia 2015. Enkele dagen geleden liet Vincenzo Nibali nog weten dat hij niet van plan is om de Giro d’Italia te rijden en zich volledig te concentreren op de Tour de France. Gisteren werd echter bekend dat Astana-collega Fabio Aru is geveld door darmproblemen en dat daardoor de kans groot is dat Nibali toch van start zal gaan in de Giro.

Er wordt al langer gespeculeerd dat Nibali mogelijk toch de Giro zal rijden, maar door plotselinge ziekte van zijn Italiaanse collega Aru, zijn die kansen opeens een stuk groter. Dit nieuws komt een dag na het bekend worden van de voorlopige Giro-startlijst waarop Aru’s naam prijkt als kopman van het Kazakse team van Alexander Vinokourov. Aru is echter geveld door buikloop en is in enkele dagen vijf kilo afgevallen en kan dus sowieso de Giro de Trentino op zijn buik schrijven. De kans bestaat dat Aru op 9 mei niet in staat is om in de Giro als kopman van Astana te fungeren. Voor die rol komt Nibali nu uitdrukkelijk in beeld.

Nog geen zekerheid voor Astana over WorldTour-licentie

Een belangrijke grond voor de speculaties over een eventuele deelname van Nibali is dat Team Astana nog altijd niet zeker is van het behoud van de WorldTour-licentie. Daarover is voor vandaag een vergadering belegd in Genève in Zwitserland door de licentiecommissie, maar er zal nog geen uitspraak worden gedaan. Wel kan een datum bekend worden gemaakt waarop de definitieve uitspraak wordt gedaan, maar het kan net zo goed dat op basis van de onderzoeksresultaten wordt besloten dat er eerst nog verder onderzoek nodig is. Dan zal deze klucht dus weer een nieuwe wending krijgen en een definitieve uitspraak pas veel later volgen.

Als de toekomstige beslissing van de UCI-licentiecommissie verkeerd uitvalt, zou dat kunnen betekenen dat het team niet kan starten in de Tour de France waardoor Nibali zijn titel niet kan verdedigen. Die uitspraak zou zelfs al genomen kunnen worden voordat de Giro start. Uiteraard zal Astana dan meteen in beroep gaan bij de CAS en zolang daar nog geen uitspraak is gedaan, kan Astana gewoon starten in WorldTour-wedstrijden. Maar die uitspraak zou – als hij negatief is – wel roet in het eten kunnen gooien indien hij net voor de Tour de France valt.

Vincenzo als enige in staat om Giro en Tour te rijden

Door Nibali de Giro te laten rijden, gokt Astana op twee paarden. Met de Giro is er in elk geval één Grote Ronde veilig gesteld en als het Kazakse team later nog mag starten in de Tour de France, kan Nibali voor de dubbel gaan. En dat is precies waar Giuseppe Martinelli al een tijdje op aandringt. De manager van Astana zou graag zien dat Nibali de uitdaging aangaat om zowel de Giro als de Tour te rijden. “Vincenzo is de enige de in staat is om het te doen,” zei Martinelli tegen La Gazzeta dello Sport..

Nibali zelf liet eerder al weten via diezelfde Gazzetta: “Het is waar. ‘Martino’ pusht om ook de Giro te rijden. Maar op dit moment zit het niet in mijn planning,” zei Nibali. “Maar in 2010 was dat ook zo, ik kwam er pas drie dagen van te voren achter [dat ik zou rijden] en in de tien dagen ervoor had ik niets gedaan. Ik weet het niet, we moeten ook nog afwachten wat de licentiecommissie besluit…”

Slongo: Plannen blijven ongewijzigd

Nibali’s trainer Paolo Slongo ziet de dubbel van zijn pupil niet gebeuren. Hij denkt dat Aru voldoende opknapt voordat de Giro start en wat hem betreft zijn de plannen ongewijzigd: “Aru rijdt de Giro en Nibali de Tour”.