Eneco Tour etappe 7. Gisteren werd de zesde etappe in de Eneco Tour gewonnen door Luka Pibernik (Lampre-Merida). De Sloveen was de snelste van een kopgroep van vijf die met succes was weggereden uit het peloton. De Brit Mark McNally (Wanty – Groupe Gobert) eindigde op plaats twee en de Belg Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen – Baloise) werd derde.

Vandaag laatste etappe Eneco Tour 2016

Vandaag wordt de zevende en laatste etappe in de Eneco Tour verreden, van Bornem naar Geraardsbergen. Een rit over 197.8 km waarin moet worden geploeterd, gehobbeld, geklauterd en natuurlijk moet er in de laatste etappe ook worden gesprint in de gouden kilometer. De aankomst ligt halverwege de Muur van Geraardsbergen, net als vorig jaar. Toen won de Italiaan Manuel Quinziato de rit. De renners vertrekken omstreeks 11:55 uur en de finish zal rond 16:17 uur plaatsvinden aan de Vesten halverwege de Muur van Geraardsbergen.

Wedden op wielrennen? Voor de ritzege van Sagan noteert 888Sport 3.60. Maar Greg van Avermaet is een nog betere klimmer en zou het volgens 888sport met 3.30 nog net iets beter kunnen doen dan Sagan. Zdenek Stybar noteert 9.00 en Lars Boom noteert 21.00 voor een stunt.

Parcours etappe 7

Het eerste deel van de rit, zo’n honderd kilometer, is tamelijk vlak. Dan volgt er een stukje waar een aantal keer flink mag worden geklommen op de Hurdumont (550 m. aan 8 %, de Côte D’Houppe (1,9 km. aan 2,8%) en de Tenbossestraat (500 m. aan 7%). Deze drie bergen vormen het voorgerecht, want daarna draait het peloton het circuit op dat is uitgezet, rijdt daar de kasseien van de Denderoordberg op en dan is het nog een stukje naar de Muur van Geraardsbergen waar ook zal worden gefinisht en vanaf daar worden er nog een drietal ronden van 25,8 kilometer gereden.

Op het circuit wordt de Bosberg die voor een deel over kasseien loopt beklommen (1 km aan 6%), vervolgens de Onkerzelestraat (1,5 km aan 3%), Denderoordberg (700 m. aan 8%) en tenslotte de Muur van Geraardsbergen. Als die de laatste keer wordt beklommen gaat het 600 meter omhoog naar de meet bij een helling van 7,6%.

Er zijn twee tussensprints: bij het Primus Checkpoint met nog 76 km voor de boeg en daar wordt ook de tweede tussensprint gereden met nog 50 km te gaan. De Gouden Kilometer wordt op 20 km van de finish gereden.

Peter Sagan wil winnaar Eneco Tour worden

Peter Sagan staat nu vierde in het algemeen klassement van de Eneco Tour, op 27 seconden van Rohan Dennis die leider is. Sagan kan beter klimmen dan Rohan, de nummer twee Taylor Phinney en ook Tony Martin heeft er meer moeite mee dan de Slowaakse wereldkampioen. Sagans doel om de Eneco Tour te winnen en daarmee de leiding in het World Tour klassement terug te pakken, is nog altijd mogelijk en een ritzege in Geraardsbergen is daarom een belangrijke stap.