Op 23 april werd de 78e editie van de Waalse Pijl gereden. De Belgische klassieker die onderdeel is van de UCI World Tour is populair onder veel renners. De klassieker is zeker geen makkelijke rit. Met een erg steile aankomst op de Muur van Huy wordt de rit vaak pas in de laatste kilometer beslist. Dit jaar wist de Spanjaard Alejandro Valverde voor de tweede keer in zijn carrière de klassieker te winnen.

Vliegensvlugge klassieker

De Waalse Pijl werd dit jaar in een opvallend hoog tempo gereden. Er ontstond al gauw een kopgroep van drie renners. Preben van Hecke, Jonathan Clarke en Ramunas Navardauskas kregen een maximale voorsprong van 8 minuten. Toen deze kopgroep door een razend peloton werd opgeslokt voor de één na laatste klim van de Muur van Huy begon de koers pas echt.

Zoals gewoonlijk in de Waalse Pijl zou ook deze keer de koers weer op de laatste beklimming van de Muur van Huy worden beslist. Topfavorieten voor de eindoverwinning waren Kwiatkowski en Moreno. De twee wisten het alleen niet waar te maken op de beklimming. Michal Kwiatkowski ging nog wel erg goed mee en plaatste ook nog een kleine aanval op de slotklim. De aanval van de Pool werd meteen beantwoord door de Ier Daniel Martin. Na een kleine strijd tussen de twee ging Valverde er makkelijk overeen met een goed getimede en erg sterke aanval. De Spanjaard wist met deze aanval de eindzege te pakken. Kwiatkowski wist uiteindelijk nog derde te worden, vlak achter de winnaar Valverde en de nummer twee Martin.

Deze overwinning van Valverde was zijn tweede overwinning in de Waalse Pijl. In 2006 won de Spanjaard deze koers ook al. Voor Valverde betekende deze overwinning erg veel vertelde hij na afloop van de wedstrijd. Het zou rust in de ploeg hebben gebracht en dat kan voordelig zijn voor Luik-Bastenaken-Luik, de koers die volgend weekend wordt verreden. Valverde gaat proberen een dubbelslag te slaan in deze Ardenneklassiekers.

Twee Nederlanders in de top 5

De Nederlanders hebben het vandaag erg goed gedaan. Bauke Mollema reed erg sterk en op de laatste klim liet hij dan ook goed zijn spierballen zien. Op de Muur van Huy voerde Mollema het tempo op waardoor het peloton in korte tijd erg werd uitgedund en in stukken brak. Uiteindelijk kwam Mollema als vierde over de finish, vier seconden na de Spanjaard.

Tom-Jelte Slagter heeft het vandaag ook erg goed gedaan. Slagter was wat onzichtbaar op de laatste klim maar hij had zeker geen slechte benen. Tot het einde van de klim wist de Nederlander bij de toppers te blijven. Hij kwam uiteindelijk als vijfde over de finish, twee seconden na landgenoot Mollema en zes seconden na Valverde.