Vandaag mogen de renners in de Tour de France na een welverdiende rustdag weer het zadel beklimmen. De tiende etappe brengt ze met zachte hand weer terug in de realiteit.

Het is een van de eenvoudigste etappes van deze Ronde van Frankrijk: 178 kilometer, amper klimwerk en maar één tussensprint.

Tour etappe 10: Perigeux – Bergerac

De eerste helft van het traject is glooiend, maar niet zo intens dat het interessant wordt voor de toppers die normaliter klassiekers naar hun hand zetten. We zullen vooral avonturiers van een iets lager kaliber zien ontsnappen. Deze fase van de rit wordt na honderd kilometer afgerond met de Cote de Domme, een puistje van de vierde categorie.

Daarna worden de wegen alleen maar vlakker, met uitzondering van de Côte du Buisson-de-Cadouin die met 5,6 procent stijging best pittig is, maar na twee kilometer alweer over is. Dan resten er nog veertig vlakke kilometers waarin de sprintersploegen zullen proberen om zichzelf uitstekend te positioneren voor de slotfase. Het tempo zal dan worden opgeschroefd, zodat er niet kan worden genoten van het uitzicht op de rivier Dordogne. Voor de sprinters is het goed nieuws dat de finale vijfhonderd meter geen bochten kent.

Tour favorieten ritzege vandaag

Er is weinig koersinzicht voor nodig om te weten wie bovenaan de favorietenlijstjes staat: Marcel Kittel. De Duitser heeft drie van de vier eerdere massasprints gewonnen in deze Tour en de renner van Quick-Step Floors had daarvoor niet eens een gesmeerd treintje nodig. Hij is simpelweg de rapste en slimste. Momenteel staat hij in totaal op twaalf Tourzeges en dat is samen met Erik Zabel een gedeeld nationaal record.

Arnaud Démare is geen concurrent meer want de Franse sprinter is inmiddels naar huis. Andre Greipel lijkt de sprintdijen niet tijdig in topvorm te hebben gewerkt. Hij werd driemaal derde en een keer negende. Alexander Kristoff en Michael Matthews zullen zich ook proberen in het sprintgeweld te mengen. Laatstgenoemde is Kittels belangrijkste concurrent in het Tour klassement voor de groene trui.

Wedden op de Tour de France? Marcel Kittel is bij de bookmakers de favoriet op 1.62, gevolgd door Andre Greipel op 5.50 en Alexander Kristoff op 13.00. Een plek in de top drie voor Dylan Groenewegen staat op 3.50.