Tour Down Under 2015. Steele Von Hoff was de snelste in de massasprint in de vierde etappe van de Tour Down Under. De 27-jarige Australiër versloeg Daryl Impey (Orica-GreenEdge) en Wouter Wippert (Drapac). Rohan Dennis behoudt de leiding in het algemeen klassement, Impey staat tweede en Tom Dumoulin behoudt zijn derde plaats.

Steele Von Hoff is één van die aanstormende Australische talenten en huidig nationaal kampioen op de baan. De TDU rijdt hij voor UniSA-Australia maar hij staat verder onder contract bij de Britse continentale ploeg NFTO. Von Hoff boekte zijn eerste profzege met deze overwinning.

Wippert te vroeg

Wouter Wippert ging in de massasprint als eerste aan en leek op de overwinning af te gaan, maar hij was iets te vroeg en werd nipt voorbijgeschoten door Von Hoff en Impey. Marcel Kittel ontbrak voorin: de Duitser kon het moordende tempo van de kopgroep niet aan toen onder leiding van Movistar flink werd aangezet in de heuvelachtige aanloop naar de meet en het Duitse sprintkanon moest lossen.

Ook was er vlak voor de finish nog een flinke valpartij in de kopgroep doordat Lotto-Soudal’s Kenny De Haes over de kop ging en er enkele renners over hem heen tuimelden. Uiteindelijk waren er slechts zeven mannen die vrijuit voor de etappezege konden sprinten.

Vandaag wordt de koninginnenrit van de Tour Down Under gereden met daarin de dubbele beklimming van Willunga Hill. Dat betekent zeer waarschijnlijk dat het klassement op zijn kop gaat en dat we morgenochtend weten wie de winnaar wordt ven de eerste WorldTour-wedstrijd van 2015.

Etappe 5 Tour Down Under

24 januari 2015: McLaren Vale – Willunga Hill – 151,5 km
Vannacht wordt de mooiste etappe van de Tour Down Under gereden. De start is om 00.40 uur onze tijd en de finish wordt even na de klok van half vijf ’s morgens verwacht. Het peloton vertrekt in McLaren Vale en de finish ligt op de top van de beroemde Willunga Hill.

Ook in de vijfde rit zijn er weer twee lussen opgenomen en dat betekent ook dat Willunga Hill tweemaal beklommen moet worden in de tweede lus, op 129,1 km en op 151,5 km, als er gefinisht wordt. Willunga Hill is de zwaarste klim die is opgenomen in de Tour Down Under en heeft een lengte van drie kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 %. Vorig jaar was Richie Porte de man die de minste moeite had om naar boven te rijden en de etappezege op te eisen.

De eerste lus loopt van de start in McLaren Vale naar Willunga om daar rechtsaf te slaan richting de kust naar Aldinga Beach, Snapper Point en Willunga Beach. Van daaruit rijdt men terug naar de start om nog een ronde te doen. Er zijn weer twee tussensprints die zijn opgenomen in de eerste lus waarvoor The Esplanade bij Snapper Point geldt als doorkomstpunt en daar wordt geklokt op 63,4 en 103,4 km.

Nadat de start en het plaatsje Willunga voor de derde keer is gepasseerd, slaat het peloton linksaf op weg naar de eerste beklimming van Willunga Hill. Vervolgens rijdt het peloton in een lus en beklimt Willunga Hill voor de tweede keer op weg naar de eindstreep.

Vorig jaar won Richie Porte en ook dit jaar wordt hij weer tot de kanshebbers gerekend. We hebben hem nog niet echt gezien in deze editie van de Tour Down Under. Ondanks zijn noeste arbeid in de winterstop om een flitsende seizoenstart te beleven, won hij wel de tijdrit maar niet de beoogde wegrit bij het Australisch kampioenschap. Echt duidelijke favorieten hebben zich nog niet gemeld in deze TDU. Vermoedelijk krijgt Porte veel concurrentie van o.a. Daryl Impey, Michael Rogers, Ryder Hesjedal, Luis Leon Sanchez en Domenico Pozzovivo.