Tour Down Under 2015. Op dinsdag 20 januari start de Tour Down Under, de grootste wielerronde van Australië. Op zondag de 25e eindigt de zeventiende editie, die zoals de voorgaande keren wordt georganiseerd in en rond Adelaide.

Lotto-Jumbo

Eén van de negentien deelnemende teams is Lotto-Jumbo en de in geelzwarte tenues gehulde wielrenners hebben als taak om Bert-Jan Lindeman een fraaie plek te bezorgen in het eindklassement. De Assenaar moet het kopmanschap wel delen met George Bennett.

Lindeman spreekt zijn dank uit voor het vertrouwen dat Lotto-Jumbo in hem stelt. De 26-jarige renner heeft nog niet al te veel ervaring op het hoogste niveau en doet daarom graag mee aan het eerste evenement in het kader van de UCI World Tour. “Ik denk dat de race op een paar punten wordt beslist, in de heuvels”, zegt Lindeman. “Ik hoop dat de vorm goed genoeg is om op die momenten met de besten mee te kunnen. In aanloop daar naar toe ga ik zoveel mogelijk mijn krachten proberen te sparen.”

George Bennett

De 24-jarige Nieuw-Zeelander Bennett kwam vorig jaar uit voor Cannondale en eindigde op de vijftiende plaats van de Tour Down Under 2014. “Dit jaar wil ik voor een top tienklassering gaan”, zegt hij ambitieus. “Dat lijkt me een mooi doel, stiekem droom ik van de top vijf. Dan moet ik opportunistisch rijden en tijdbonussen pakken. Het kom hier altijd op secondes aan.”

Cannondale

Over Cannondale gesproken, die ploeg laat zijn Nederlanders thuis. Ryder Hesjedal is de kopman en hij moet het stellen zonder Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle en Tom-Jelte Slagter. Laatstgenoemde won in 2013 deze rittenkoers en was vorig jaar niet bij machte om zijn titel te verdedigen. Hij zag af van deelname om thuis te blijven bij zijn zwangere partner.

Team Giant-Alpecin

Team Giant-Alpecin heeft wel vertrouwen in zijn Nederlandse werknemers. Tom Dumoulin, Koen de Kort en Albert Timmer willen de boel “Down Under” op zijn kop zetten. Het vizier is vooral op ritzeges gericht en dat is met de Duitse topsprinter Marcel Kittel een haalbaar doel.

Tom Dumoulin

Dumoulin kan echter ook kort eindigen in het klassement. Vooralsnog heeft hij veel plezier in Australië, zo blijkt uit zijn twitteraccount: “Zag kangoeroes en koala’s tijdens de training. Wat er ook gebeurt in de Tour Down Under, deze trip is nu al geslaagd.”