Tour Down Under. Richie Porte is winnaar geworden van de koninginnerit van de Tour Down Under. Hij bleef Rohan Dennis negen seconden voor op de streep. Rubén Fernandez werd derde op zestien seconden, in dezelfde tijd als Tom Dumoulin die vijfde werd voor Cadel Evans.

Porte reed meesterlijk op de Old Willunga Hill waar hij voor het tweede jaar op rij won. Maar Rohan Dennis reed minstens zo goed en bleef goed in het spoor van Porte en pakte de tweede plaats plus zes bonusseconden. Al met al blijft hij Porte twee seconden voor in het algemeen klassement. Het moet raar lopen wil Dennis in de laatste rit in Adelaide de leiding nog uit handen geven.

Luis Leon Sanchez en Astana-teammaat Lars Boom openden de aanval op Willunga Hill en Porte, Cadel Evans en Rohan Dennis moesten aanhaken om de poging te kunnen neutraliseren. Dat kostte Evans en Dennis veel energie. Hij kwam eenvoudigweg tekort toen Porte in de laatste kilometers aanzette en moest zestien seconden inleveren en hij greep naast de bonificatieseconden. Evans moest genoegen nemen met een vierde plaats en zag zijn droom uit elkaar spatten om zijn carrière met een overwinning in de Tour Down Under af te sluiten. In het algemeen klassement staat Evans derde op 20 seconden van Dennis. Tom Dumoulin is de beste Nederlander met de vierde plaats en komt 22 seconden tekort op Dennis.

Uitslag vijfde etappe Tour Down Under

1 Richie Porte (Aus) Team Sky 3:37:32
2 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 0:00:09
3 Rubén Fernandez (Spa) Movistar Team 0:00:16
4 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
5 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin

Algemeen klassement

GENERAL CLASSIFICATION
1 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 17:19:09
2 Richie Porte (Aus) Team Sky 0:00:02
3 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:00:20
4 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 0:00:22
5 Rubén Fernandez (Spa) Movistar Team 0:00:24
6 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:00:31
7 Daryl Impey (RSA) Orica GreenEdge 0:00:38
8 Tiago Machado (Por) Team Katusha 0:00:46
9 Gorka Izagirre Insausti (Spa) Movistar Team 0:00:52
10 Jarlinson Pantano (Col) IAM Cycling

Vannacht onze tijd wordt de laatste rit gereden in de Tour Down Under. Zoals gezegd is het algemeen klassement na gisteren zo goed als beslist en het zal voor Porte heel lastig worden om die twee seconden op Dennis nog goed te maken. De sprinters krijgen wel de kans om zich nog één keer te bewijzen.

Etappe 6 Tour Down Under

zondag 25 januari 2015: Adelaide – Adelaide – 90 km
De zesde rit is een criterium door de straten van Adelaide. Er is een stratencircuit van 4,5 kilometer uitgezet en de renners rijden twintig rondjes – in totaal 90 km. De rit bevat een lang recht stuk met een scherpe U-bocht, de King William Road. Hier vinden de tussensprints plaats, op de doorkomst van de 36 en 54 kilometer. Ditzelfde punt geldt na 90 km als eindstreep.

Ook zit er een derde categorie heuvel in het parcours, Montefiori Hill, waar de renners bij doorkomst op de 45 km en 67,5 km de laatste punten voor het Subaru King of the Mountain-klassement kunnen scoren.

De kans op valpartijen is groot, vooral in de U-bocht waar de renners omkeren om de King William Road weer in de andere richting te vervolgen. Ook is de kans op een massasprint erg groot en voor Marcel Kittel is dit een belangrijke kans om zich op de valreep toch nog te laten zien in deze TDU.

Voor wie de rit wil volgen, wordt het een latertje: de renners vertrekken om 13.30 uur lokale tijd, dus om vier uur ’s nachts onze tijd. De aankomst op de King William Road wordt drie uur later verwacht.