Tour Down Under 2015. Het is zover! Als u en ik vannacht liggen te slapen, wordt in Australië het nieuwe wielerseizoen op gang geschoten. Met de start van de Santos Tour Down Under, begint het eerste World Tour-event op de UCI-kalender en dus zijn alle grote teams erbij en starten er veel belangrijke namen – alleen de renners die de voorkeur geven aan de Tour de San Luis in Zuid-Amerika, ontbreken aan de start in Tanunda.

Evenals vorig jaar, bestaat de Tour Down Under 2015 uit zes etappes:
Etappe 1, dinsdag 20 januari: Tanunda – Campbelltown (132,6 km)
Etappe 2, woensdag 21 januari: Unley – Stirling (150,5 km)
Etappe 3, donderdag 22 januari: Norwood – Paracombe (143,2 km)
Etappe 4, vrijdag 23 januari: Glenelg – Mount Barker (144,5 km)
Etappe 5, zaterdag 24 januari: McLaren Vale – Willunga Hill (151,5 km)
Etappe 6, zondag 25 januari: Adelaide – Adelaide (90 km)

Tour Down Under 2015

De eerste rit kent één gemeen klimmetje dat net na het midden valt en een vlakke finish waardoor de sprinters de beste kansen hebben. Rit twee heeft een iets grilliger parcours en eindigt heuvelop, evenals de derde rit die zelfs een behoorlijk lastige eindklim heeft. De vierde etappe is ook verre van vlak maar heeft minder steile klims en loopt grotendeels langs zee waardoor de wind de grootste vijand van het peloton zou kunnen blijken te zijn. De vijfde rit wordt de zwaarste als Old Wilunga Hill twee maal op het programma staat. De laatste rit voert door de straten in en om Adelaide en zal zeer waarschijnlijk uitlopen op een massasprint met Marcel Kittel als favoriet.

Dit weekend kregen we al een voorproefje op de TDU met de People’s Choice Classic, de opwarmer voor de eerste rittenkoers van het jaar. Deze werd gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser is favoriet voor een aantal etappezeges maar behoort echter niet tot de favorieten voor het eindklassement. André Greipel die meer etappezeges (15) boekte in de Tour Down Under dan wie dan ook, is er dit jaar niet bij. De winnaars van de afgelopen twee jaar, respectievelijk Tom-Jelte Slagter en Simon Gerrans, ontbreken eveneens en daardoor komen er een aantal andere favorieten in beeld.

Favorieten Tour Down Under 2015

Topfavoriet is de Australiër Richie Porte (Sky) die zijn hele wintertraining op het winnen van deze titel heeft gericht. Een kleine twee weken terug won hij al de nationale titel voor de tijdrit maar greep wel naast het podium tijdens de wedstrijd op de weg. Porte zelf tipte Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) als een gevaarlijke outsider en de Nederlander kan inderdaad steeds beter uit de voeten met een heuvelachtig parcours zoals dat van de TDU.

Cadel Evans (BMC) zou heel graag zijn laatste WorldTour-wedstrijd met een succes afsluiten. De Australiër won de TDU nog nooit en het grillige parcours, met afwisselend vlakke en heuvelachtige stukken, zou hem moeten liggen.

Ook voor de andere Australiërs, zoals de mannen van Orica GreenEdge, zoals Simon Clarke en oud-winnaar Cameron Meyer, is dit een belangrijke wedstrijd. Ook hun Zuid-Afrikaanse collega Daryl Impey mag tot de kanshebbers worden gerekend. Andere namen die tot de kanshebbers mogen worden gerekend zijn Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) en de Belg Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick-Step).

Eerste etappe Tour Down Under 2015

De eerste etappe van de Tour Down Under is een 132,6 km lange, niet al te lastige rit die start in Tanunda. Het peloton gaat om 10.30 uur lokale tijd weg op Murray Street en rijdt twee rondjes door het stadje alvorens op weg te gaan richting Adelaide via de Bethany Road waar twee tussensprints gepland staan, de eerste na iets minder dan 30 kilometer en de tweede rond 60 kilometer in de koers. De enige klim in de eerste rit is Checker Hill, een fel klimmetje van 1,7 km lang met een stijgingspercentage van zo’n 8%. Daarna hebben de mannen nog dertig kilometer voor de boeg die, op enkele heuvels na, voornamelijk heuvelaf richting de finish in Campbelltown te gaan. Kans dus op een massasprint want het peloton heeft voldoende kans om zich te herpakken. Marcel Kittel lijkt de uitgelezen persoon om deze eerste rit op te eisen.