Tour Down Under. Vanaf dinsdag 20 januari stappen dertien Nederlanders op het zadel bij de start van de Tour Down Under, de eerste wedstrijd in het kader van de UCI World Tour. Tom Dumoulin en Lars Boom zouden wel eens hoge ogen kunnen gooien in het klassement.

Lotto-Jumbo brengt zes Nederlandse rijders in, te weten Maarten Tjallingii, Martijn Keizer, Barry Markus, Timo Roosen, Bert-Jan Lindeman en Rick Flens. Giant-Shimano is dit seizoen weliswaar in het bezit van een Duitse licentie, maar met Koen de Kort, Tom Dumoulin en Albert Timmer blijft de ploeg een Nederlands tintje houden. IAM Cycling herbergt Stef Clement en Drapac Professional Cycling zet Wouter Wippert in. Tot slot rijden Lieuwe Westra en Lars Boom in de tenues van de omstreden ploeg Astana.

Dumoulin wil aanvallend rijden in Tour Down Under

De 24-jarige Dumoulin beleefde in 2014 zijn doorbraakjaar met onder meer brons op het WK Tijdrijden, zilver op de tijdrit in de Tour de France en fraaie noteringen in het klassement van meerdaagse koersen. De Limburger wil niet gezien worden als alleen maar een specialist in tijdrijden. In de Tour Down Under, die in en rond Adelaide wordt verreden, wil hij aanvallend rijden en met rappe finishers strijden om de dagzeges.

“Het is een heel mooi parcours met veel explosieve finales. Als ik goed in vorm ben, is het wel iets voor mij”, meent Dumoulin, die zijn contract bij Giant-Shiamno heeft verlengd tot eind 2016. De debutant in de Tour Down Under weet niet waar hij momenteel qua vorm en fitheid staat. “De trainingen lopen wel goed, maar dat was vorig jaar ook zo en toen viel het in de wedstrijden tegen.”

Dumoulin neemt het op tegen Richie Porte

Wil Dumoulin een gooi doen naar de eindzege, dan komt hij vermoedelijk Richie Porte tegen in de kop van het klassement. De renner van Sky was onlangs de sterkste op het Australisch kampioenschap tijdrijden. “Ik weet zo een beetje hoe de Australische rijders er voor staan, maar nu stroomt er een grote groep Europeanen in”, zegt Porte. “Neem nou een gat als Dumoulin. Als hij hier en daar bonificatieseconden opraapt, wordt hij een groot gevaar.”

Tijdens de teampresentatie van Astana in Adelaide toonde Lars Boom alvast aan over beestachtige vorm te beschikken. Hij plaatste op Twitter selfies met een slang, kangoeroe en koala.