Tour Down Under 2015. De Australiër Jack Bobridge heeft vanmorgen de eerste etappe gewonnen in de Tour Down Under 2015. In de 132 kilometer lange rit van van Tanunda naar Campbelltown troefde hij de Fries Lieuwe Westra af. Luke Durbridge pakte de derde plaats.

Westra opende al vroeg de aanval en kreeg Bobridge, Durbridge (Orica-GreenEdge) en de Rus Maxim Belkov (Katusha) mee. Met zijn vieren bleven ze het peloton gedurende de rest van de rit steeds vooruit met een voorsprong die maximaal tweeënhalve minuut werd. Kort voor het einde had het peloton het viertal bijna bijgehaald, maar er werd net iets te laat aangegaan waardoor sprinters als Marcel Kittel naast de zege grepen.

Voor de 25-jarige Bobridge, die de TDU rijdt voor de UniSA-Australia-formatie, is het de eerste etappezege uit zijn carrière. Met zijn etappezege, voert hij ook het algemeen klassement aan na een rit en pakte bovendien bonificatieseconden. Lieuwe Westra staat tweede, op vier seconden.

Tour Down Under 2015 Etappe 2

21 januari 2015: Unley – Stirling – 150,5 km
De tweede rit van de Tour Down Under kent een wat grilliger parcours dan de rit van gisteren en heeft een aankomst bergop. Meteen na de start in Unley, loopt het parcours omhoog in een lange aanloop naar de eerste en enige klim van de dag op Basket Range waarbij het doorkomstpunt op 30 km ligt.

Ook in de tweede rit staan er weer twee tussensprints gepland. De eerste sprint wordt geklokt bij Verdun op de doorkomst van 49,4 km. De tweede tussensprint wordt in Mylor gereden, en de doorkomst ligt op 100,1 km.

In het parcours zijn twee lussen opgenomen. De eerste begint kort na de eerste tussensprint bij het plaatsje Hahndorf en voert langs Littlehampton. Deze lus wordt tweemaal gereden. De tweede lus begint in Mylor, op de plaats van de tweede tussensprint, en voert de renners tweemaal langs de finish in Stirling alvorens ze daar bij de derde doorkomst mogen strijden om de etappezege. Dit rondje kent meer hoogteverschillen als de eerste lus en in de laatste kilometers naar Stirling loopt de weg bovendien flink omhoog.

Etappe 2 op lijf Impey geschreven

Rit twee is niet bepaald voor de sprinters en vooral de laatste lus wordt een afvalrace. Er is voldoende mogelijkheid voor aanvallen en de rit zou een verrassende einde kunnen krijgen. Het is een rit waarin Daryl Impey kan laten zien wat hij het beste kan in een rit die hem op het lijf is geschreven, maar ook Heinrich Hausler, Juan José Lobato, Giacomo Nizollo, Gianni Meersman zijn kandidaten voor de dagzege. Zelfs Marcel Kittel die het afgelopen jaar al liet zien steeds beter mee te kunnen in de heuvels zou in Stirling vriend en vijand kunnen verrassen.

De tweede etappe van de Tour Down Under 2015 start om 01:30 uur Nederlandse tijd.