De wielerwereld snakt naar een vurige rivaliteit. Een Lemond tegen Fignon, een Anquetil tegen Poulidor, een Armstrong tegen Ullrich. En Tom Dumoulin en Chris Froome kunnen dat bieden. Dan moeten ze wel in 2018 tegen elkaar uitkomen in de Tour de France.

De Giro en de Vuelta zijn ook schitterende grote rondes met elk hun specifieke charmes en uitdagingen. Maar de Tour is nu eenmaal historisch gezien het hoogste platform waarop de wielersport acteert. En nu de Engelsman inmiddels 32 jaar is en Dumoulin in november 27 jaar wordt, moeten de heren wel verduveld snel gaan beginnen met hun rivaliteit.

Verdienen met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Tom Dumoulin Tour de France 2018

Bij het WK wielrennen, afgelopen september in Noorwegen, kregen we al een glimp te zien van de kriebels die de rivaliteit oplevert bij wielervolgers. De kemphanen kwamen elkaar tegen bij het wereldkampioenschap tijdrijden. Een discipline waarin ze beide uitblinken, die ze beide in de grote rondes aangrijpen om hun klassementspositie te verankeren. Tom Dumoulin won glansrijk en zette de Brit, die nog wel derde werd, op 1:21 minuut.

Tom Dumoulin betting Tour de France GettySommige sportvolgers vinden een rivaliteit vooral boeiend als de sporters qua persoon en stijl van elkaar verschillen. Daar zit wat in, maar is het niet juist ook loeispannend als de twee zich van dezelfde wapens bedienen? Froome en Dumoulin zijn hetzelfde type renners: zeer adequate klimmers maar geen rasechte berggeiten, de absolute top qua tijdrijden, mentaal onverstoorbaar (wat nodig is als betere klimmers ervandoor gaan) en evenwichtig en realistisch in hun reacties richting de pers.

Wel heeft Dumoulin meer aanvalslust getoond, maar dat hangt ook samen met de fase waarin zijn carrière verkeerde. Krijgt hij een sterkere ploeg om zich heen, dan zal hij ook wat meer beschut en defensief gaan koersen, meer gericht op het eindklassement dan om de prijsjes onderweg.

Tijdrijden kilometers graag!

Chris Froome verklaarde na de afgelopen Tour, toen hij zijn vierde eindzege pakte, nog wel vier tot zes jaar denkt mee te kunnen op topniveau. Dat is slecht nieuws voor wielerfans die niet zo warm worden van de calculerende Froome en de wetenschappelijke inslag van zijn Sky-team. Zij hopen dat klimmers als Nairo Quintana en Romain Bardet hem een keer op de flanken van een berg total loss rijden.

Maar kijk naar de lijst met Tourwinnaars en dan kan je niet anders dan concluderen dat tijdrijden een essentieel onderdeel is in het totaalpakket van een ronderenner. En Dumoulin heeft aangetoond op dat onderdeel zijn gelijke niet te kennen, terwijl hij in de bergen met de juiste helpers minstens het wiel van Froome kan volgen. Team Sunweb en Dumoulin willen eerst het Tour parcours 2018 bestuderen voordat ze hun agenda invullen. We roepen de tourdirectie dus op om er flink wat tijdritkilometers in te stoppen.

Verdienen met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Weddenschappen wielrennen

Je kunt nu al je Tour de France winnaar voorspellen bij de bookmakers. Nu inzetten betekent hogere odds pakken. Bookmaker Mr Green noteert voor een zege van Dumoulin 3.50 en ziet Chris Froome @2.00 nog steeds als favoriet… Wat denk jij?