Tour de France 2015 nieuws. De Tourorganisatie heeft een belangrijke verandering aangebracht in het parcours van de voorlaatste etappe van de Tour de France. De Col du Galibier (2645 meter) wordt geschrapt omdat een aantal wegdelen en een van de tunnels waar het peloton doorheen moet, niet op tijd gerestaureerd kunnen zijn nadat het gebied afgelopen winter te maken kreeg met aardverschuivingen. De tunnel dreigde in te storten en is daarom te gevaarlijk. De weg naar de finish op de Alpe d’Huez loopt nu via de Col de la Croix de Fer. De uiteindelijke lengte van deze korte koninginnenrit verandert niet en blijft 110 kilometers tellen.

De wijziging betekent echter wel dat de ‘Souvenir Henri Desgrange’ (de prijs die wordt uitgeloofd aan de renner die als eerste het hoogste punt in de Tour de France bereikt) twee ritten eerder wordt toegekend. In etappe 17 wordt de Col d’Allos van 2250 meter hoog beklommen en deze berg geldt nu als de hoogste in de Tour van 2015.

Tour de France 2015: Kittel mag niet mee

Marcel Kittel heeft het er moeilijk mee dat zijn team Giant-Alpecin heeft besloten dat hij niet mee mag naar de Tour de France omdat hij niet fit genoeg is. Dat werd gisteren bekend gemaakt – zoals velen al hadden verwacht. Kittel liep in de Tour Down Under een virus op waar hij lang last van bleef houden waardoor hij nog steeds niet fit is.

John Degenkolb neemt nu zijn plaats in als kopman van de ploeg, samen met Warren Barguil die voor het klimwerk gaat. Degenkolb won eerder dit jaar Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. Ondanks eerdere deelnames, won hij nog nooit een Touretappe. Giant Alpecin neemt verder vijf Nederlanders mee: Roy Curvers, Tom Dumoulin, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer. Daarnaast staan ook de Duitser Simon Geschke en de Oostenrijker Georg Preidler aan de start.

Slaapperikelen Froome

Ook Chris Froome baalt. Hij miste een dopingscontrole. Dat kwam omdat het hotel waarin hij als een roos lag te slapen een strikte policy hanteert, namelijk dat ze hun gasten onder geen beding wakker zullen maken. De controleurs vertrokken daarom onverrichter zake en Froome hoorde er pas de volgende ochtend over. Als Froome nog twee keer een controle mist, hangt hem een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Ook tijdens de Ronde van Frankrijk zullen de dopingcontroleurs gewoon op de hotelkamerdeur van Froome moeten kloppen als ze een plasje van hem willen. Team Sky was van plan om hun kopman ’s nachts onder te brengen in een luxe camperbus, voorzien van airco, een fatsoenlijk bed en alle gemakken. Helaas werd daar een stokje voor gestoken, de Tour-reglementen verbieden het impliciet. Alle renners zijn verplicht om in een door de organisatie aangewezen, in de regel broeierig hotel te overnachten.