In de laatste bergetappe van de Tour de France kregen de renners het nog even zwaar te verduren. Met nog maar 3 ritten in het vooruitzicht moesten ze nog “even” over de Col du Tourmalet en de Hautacam zien te komen. Om 13:15 begonnen de renners aan de relatief korte, maar enorme zware etappe. Met de 17e etappe in de benen was dit misschien wel de zwaarste etappe. Vincenzo Nibali was de gedoodverfde favoriet voor de etappezege. De Italiaan die al een enorm lange tijd in het geel rijdt had als enige nog geen teken van vermoeidheid laten zien. Nibali maakte deze verwachting dan ook waar, hij kwam solo over de finish en breidde zijn voorsprong op de nieuwe nummer twee, Pinot, nog verder uit.

Laatste kans voor de klassementsrenners

Omdat dit de laatste bergrit was van deze 101ste editie van de Tour de France was dit ook de laatste kans voor de klassementsrenners om nog enige verschil in het algemeen klassement aan te brengen. Met de tijdrit van aanstaande zaterdag in gedachte moesten de wat mindere tijdrijders hier de nodige seconden pakken, en dat deden ze ook.

De renners vertrokken voor de 65e keer in de tourhistorie uit Pau. Al vroeg ontsnapte er een groep van 20 renners uit het peloton, waaronder Lars Boom. Andere belangrijke namen in de groep waren Voeckler, Trofimov, Nieve, Bakelants en voor de zoveelste keer ook De Marchi. Kadri en Nieve hielden het het langst vol, maar op de flanken van de Hautacam werd het voor hen ook te zwaar.

Al vroeg in de etappe werd duidelijk dat Nibali voor de etappezege wilde gaan. De Italiaan zette zijn gehele ploeg op kop om de voorsprong van de 20 vluchters zo klein mogelijk te houden. Toen het peloton aan de klim van de Hautacam begon vielen de renners er in bosjes af. Halverwege de klim plaatste Chris Horner de eerste aanval, Nibali ging er gelijk achteraan en gebruikte de Amerikaan als lanceerplatform. Horner ging in noodtempo de berg op en Nibali bleef rustig in zijn wiel zitten.

Uiteindelijk werd het Horner ook teveel, Nibali ging door en ging solo richting de streep. Majka ging achter hem aan om zijn bolletjestrui te beschermen, maar de Pool kwam niet bij Nibali in de buurt. Later sloten Pinot, van Garderen en Peraud zich aan bij Majka en zij kwamen gezamenlijk over de streep.

De Nederlanders

Laurens ten Dam en Bauke Mollema hebben het in de 18e etappe goed uitgehouden. De twee Nederlanders konden het tempo van Pinot en consorten niet bijhouden en vormde zo een groep met Valverde. De twee werkte goed samen en maakte goed gebruik van het feit dat Valverde zijn tweede plaats wilde beschermen, wat hem uiteindelijk niet is gelukt. Zowel Mollema als ten Dam wist zijn plaats te behouden in het algemeen klassement.