Vandaag worden de renners in de Tour de France in de twaalfde etappe getrakteerd op zes cols in de Pyreneeën. De rit telt 214,5 kilometer en eindigt boven op de Peyragudes. De grootste hindernis van de dag belooft de Port de Balès te worden, een klim van de hoogste categorie.

Een uiterst pittige opgave dus, maar de rondeleiding toont nog enige genade voor het peloton door te kiezen voor een geleidelijke aanloop. De eerste 110 kilometer schotelen alleen heuvels van de vierde en tweede categorie voor met daartussen een tussensprint. Daarna zullen de rasklimmers van de mindere goden worden gescheiden op de Col de Menté van de eerste categorie. De lengte is tegen de zeven kilometer en de stijging bedraagt iets meer dan acht procent.

Etappe 12 Tour – Bauke Mollema

Maar dat verbleekt bij de Balès, want die is zeer grillig, zodat de renners niet in hun ritme kunnen komen. Renners met een natuurlijke aanleg tot klimmen vinden dat heerlijk en dansen op hun pedalen over de kronkelende wegen (renners zoals Bauke Mollema). Voor coureurs die op de macht en het liefst zo regelmatig mogelijk over de bergen stoempen is het een echte kuitenbreker. Na 11,7 km stijven kunnen in de afdaling de waaghalzen zich laten zien, want met veertien kilometer is die vrij lang.

En dan moet de meute ook nog de Peyresourde over, die 9,6 km telt en de acht procent aantikt. Na een korte afdaling volgt het slotstuk, de gang naar de top van de Peyragudes. Wie weet gaan de smaakmakers van deze Tour het daar nog met elkaar uitknokken. Op de klim van 2,4 km lang (8,4 procent) zitten een paar extreem zware stukken.

Favorieten tour etappe vandaag

Chris Froome moet genoemd worden, al is hij sec naar klimvermogen gekeken niet de allerbeste. Maar hij kan wel wat meer voorsprong gebruiken en is dus misschien wat van plan. Fabio Aru zal er precies zo over denken en de Italiaan heeft al een bergrit te pakken. Thibaut Pinot is al uitgespeeld voor het Tour klassement en kan de eer redden met een heroïsche bergzege.

Wil wedden op wielrennen dan zijn dit de noteringen bij de bookmakers: Chris Froome @5.50, Fabio Aru @9.00 en Thibaut Pinot @15.00. Een podiumplek voor Bauke Mollema levert je 9.00 per ingezette euro op.