Tour de France 2015 Etappe 20. De negentiende etappe van de Tour de France 2015  is een prooi geworden voor Vincenzo Nibali. De Italiaan van Astana liet in de derde van vier Alpenetappes Pierre Rolland achter zich op de slotklim. De Tourwinnaar van vorig jaar bereikte daarna sol.

Hoewel de negentiende etappe slechts 138 kilometer lang was, werd het publiek regelmatig op haar wenken bediend. Zo zette Joaquim Rodriguez vrijwel direct de aanval in. Hij eiste de meeste bergpunten voor zich op. Halverwege die col testten Alberto Contador en Nibali met demarrages de alertheid van geletruidrager Chris Froome, die pas in de afdaling bij zijn belagers aansloot. Vervolgens ontstond er een kopgroep van 22 man. Onder meer Steven Kruijswijk, Dylan van Baarle, Stef Clement, Romain Bardet, Pierre Rolland, Rodríguez, Rigoberto Uran, en Roman Kreuziger. Die renners hadden groep had bij de voet van de Col de la Croix-de-Fer 2.30 minuten marge. Uiteindelijk bleek Nibali de sterkste, met een tijd van 4’22’53.

Tour de France 2015 etappe 20: Modane – Alpe d’Huez 110,5 km

De twintigste etappe van de Tour is slechts 110 kilometer. Voorafgaand aan de fameuze slotklim hoeven de renners alleen de Col de la Croix de Fer te bedwingen. Op de aanvankelijke route lagen nog de Télégraphe en de Galibier, maar door instortingsgevaar van een tunnel zijn deze zware cols geschrapt. De verwachting is dat de renners rond 16:30 uur aankomen op de Alpe d’Huez, waar in het verleden al acht keer een Nederlander won. De laatste Nederlandse winnaar was Gert-Jan Theunisse in 1989. Robert Gesink en Bauke Mollema beginnen als nummer zes en acht aan het laatste examen in deze Tour.

De rit zou aanvankelijk starten met een afdaling van ruim 13,5 kilometer. Daarna zullen de renners achtereenvolgens de Col du Télégraphe en Col du Galibier in rappe opeenvolging voor de wielen krijgen. Door instortingsgevaar van de Tunnel du Chambon gaat de afdaling dik 10 kilometer langer door, tot in Saint-Jean-de-Maurienne het asfalt dan toch omhoog begint te wijzen. De Col de la Croix de Fer is een monsterbeklimming van 29 kilometer tegen 5,2%. In de negentiende etappe stond die berg ook al het het menu, alleen werd die toen van een andere kant genomen.

Favorieten Tour de France 2015 etappe 20

We kunnen het een en ander verwachten van Alberto Contador en Vincenzo Nibali, die tot dusver een teleurstellende Tour de France beleven. Nairo Quintana lijkt voor zijn laatste kans te rijden. De Colombiaan kondigde aan vol op de aanval te gaan en Nibali soleerde gisteren majestueus naar de overwinning in La Toussuire.