Tour de France etappe 11. Robert Gesink heeft gisteren een grote slag geslagen in de eerste echte bergrit in de Tour de France 2015. Bij het ingaan van de lange eindklim naar Saint Martin viel Gesink aan en zette daarmee de boel op zijn kop. De meeste klassementsrenners bleken niet in staat hem te volgen.

Froome oppermachtig in eerste bergrit

Uiteindelijk moest Gesink wel Chris Froome, Richie Porte en Nairo Quintana voor laten gaan en werd hij zelf vierde op +1:33 van Froome, die schijnbaar op zijn dooie akkertje naar boven reed op de 15 kilometer lange eindklim die als buitencategorie telt. Zijn teamgenoot Richie Porte die tweede werd, had bovendien nog genoeg over om in de laatste kilometer Nairo Quintana voorbij te steken.

De aanval van Gesink zorgde ervoor dat de klassementsrenners probeerden te volgen en een voor een moesten afhaken. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) verloor bijna 3 minuten, Bauke Mollema (Trek) ruim 4 minuten en Vincenzo Nibali (Astana) moest zelfs bijna 4,5 minuut toegeven op Froome. Ook de Franse renners Bardet, Peraud, Pinot en Barguil hadden moeite te volgen. Alleen Pierre Rolland (achtste, +2:04) en Tony Gallopin (negende, +2:22) konden de schade beperkt houden.

In het algemeen klassement stijgt Robert Gesink nu naar de achtste plaats en hij komt +4:33 tekort op Froome die de gele trui behoudt.

Etappe 11 Tour de France 2015 – woensdag 15 juli: Pau – Cauterets, 188 km

Ook voor vandaag staat er een stevige Pyreneeënetappe op het menu waarin de Tourmalet een hoofrol zal spelen. De renners vertrekken om 12:05 uur in Pau. Tegen de klok van 17:17 uur wordt de eerste man aan de finish op de Côte de Cauterets verwacht. De rit kent zes cols waarvan de Col d’Aspin en de Col du Tourmalet de zwaarste zijn.

De scherprechter is de Col du Tourmalet, een lange klim naar 2115 meter hoogte. De renners hebben dan net de Col d’Aspin achter de rug die op zich al voor flinke verschillen kan zorgen. De Tourmalet ligt op zo’n veertig kilometer van de eindstreep en dus kunnen de renners, anders dan gisteren, nog iets proberen om terug te komen alvorens te finishen. De Tourmalet is ook waar het Souvenir Jacques Goddet te winnen is, een geldprijs ter waarde van €5000 voor de beste klimmer in de Pyreneeën.

Bergdoorkomsten

Km 48.5 – Côte de Loucrup – 2 km lange klim aan 7% – Categorie 3
Km 61.5 – Côte de Bagnères-de-Bigorre – 1.4 km lange klim aan 6.1% – Categorie 4
Km 74.5 – Côte de Mauvezin – 2.7 km lange klim aan 6% – Categorie 3
Km 117.0 – Col d’Aspin (1490 m) – 12 km lange klim aan 6.5% – Categorie 1
Km 147.0 – Col du Tourmalet (2115 m) – 17.1 km lange klim aan 7.3% – Categorie Horse
Km 184.5 – Côte de Cauterets – 6.4 km lange klim aan 5% – Categorie 3

Er is een tussensprint die in Pouzac wordt gereden waar bij de passage op 56.5 km wordt geklokt.

Winactie Tour de Frace games Wielertours.nl

Wil je zelf beleven hoe het is om mee te strijden in de Tour de France 2015? Doe dan mee met onze win actie en maak kans op een exemplaar van Pro Cycling Manager of Le Tour de France 2015!

Alles of niets voor Contador en Nibali

In de eindklim op de Cauterets krijgen de renners wel te maken met een stukje waar het 10% omhoog gaat. Voor de rest is de klim niet al te steil en de aankomst is bijna vlak. Als de Tourmalet er niet voor had gezeten, zouden de klassementsrenners hier met zijn allen tegen elkaar hebben gereden. Nu wordt het vooral voor Vincenzo Nibali en Alberto Contador een enorme test om aansluiting te houden bij Froome en Quintana. Veel hangt er van af hoe groot het onderlinge verschil binnen het peloton is en of er nog genoeg ruimte is voor andere renners om eventuele koplopers in te rekenen na die enorme klim.

Opnieuw goede kansen voor Gesink

De aankomst is er een voor puncheurs, sprinters vaart kunnen maken die op een klimmetje. Alejandro Valverde heeft daarvoor de beste papieren, maar kan hij Froome bijhouden op de Tourmalet? Froome is na zijn machtsvertoon van gisteren ook een belangrijke kanshebber. Daarnaast zijn Nairo Quintana, en natuurlijk Robert Gesink ook topfavoriet.

Voor Tejay van Garderen, Alberto Contador, Joaquim Rodriguez en Pierre Rolland hangt het er vanaf hoe ze over de Tourmalet heen komen. Als ze aansluiting houden, kunnen zij zich melden voor het eindgevecht op de Cauterets. En dan is er Richie Porte, als joker en als knecht van Froome die gisteren dicht in het spoor van de meester bleef. De Tasmaanse duivel van Sky zou zich ook vandaag in de strijd om de etappezege kunnen mengen.