De negende etappe van de Tour de France is een zware beproeving in het Juragebergte tussen Frankrijk en Zwitserland in. De 181,5 kilometer tussen Nantua en Chambery bevatten liefst zeven gecategoriseerde cols waarvan drie beklimmingen van de hoogste categorie.

Chris Froome start in zijn vertrouwde gele trui aan de pittige rit. De Brit verwacht dat vandaag het Tour klassement een flinke slinger zal krijgen. “Tussen de klassementsmannen gaan er verschillen zijn. Ook de afdaling van de Mont du Chat is vrij tricky”, weet de drievoudig winnaar.

Etappe 9 Tour de France – bergen

Wel zal het vermoedelijk een kilometer of vijftig duren voordat de echte kleppers zich vooraan laten zien, als er tegen die tijd niet al een groepje vrijbuiters is weggepiept. De eerste drie cols zijn namelijk van de tweede en derde categorie en zeker in die prille fase van de koers zullen die de mannen met klassementsaspiraties niet interesseren.

Maar na vijftig kilometer begint het serieuze werk richting de top van de Col de la Biche. Daar kunnen de renners met het stijgingspercentage van negen procent (lengte dik tien km) al aanvoelen of hun kuiten er een beetje zin in hebben.

Grand Colombier: gruwelijke klim

Na vijftien kilometer dalen gaat de weg weer omhoog, dan doemt de Grand Colombier op. Dat is een gruwelijke klim: dik acht kilometer en de stijging tikt de tien procent aan. Er zijn delen waar het zelfs om meer dan twintig procent gaat. Het zal voelen of de coureurs met een paar rugzakken vol stenen op hun stalen ros zitten.

En in de slotfase van de etappe moet het peloton ook nog eens de Mont du Chat over, tegen de negen kilometer lang en een helling van over de tien procent. De 25 laatste, dalende kilometers vergen de nodige stuurmanskunst.

Favorieten Tour etappe 9

In het ideale geval gaan we vanaf de eerste zware col de eliterenners als Chris Froome, Richie Porte, Romain Bardet, Fabio Aru zien duelleren. Iets waarschijnlijker is het dat ze misschien tot aan de slotklim wachten en dan eerdere vluchters een voor een inhalen, tenzij er een dappere avonturier overblijft. Mannen als Alberto Contador, Simon Yates, Rafal Majka, Rigoberto Uran en Jakob Fuglsang: prima klimmers maar niet meer op jacht naar het geel.

Wedden op Tour de France? Chris Froome staat voor de dagzege op 7.50, Thibaut Pinot op 8.50 en Fabio Aru op 9.00. Misschien probeert Robert Gesink het na zijn tweede plek van zaterdag weer. Hij noteert bij de bookmakers 26.00.