Tour de France 2017. Peter Sagan wil in de Tour de France van 2017 opnieuw de groene trui bemachtigen. Het wordt zijn zesde en het zou hem op gelijke voet brengen met Erik Zabel die nu nog recordhouder groene truien sparen is. Sagan zou bovendien zijn zesde groene trui op rij winnen in de Tour; tussen 2011 en 2016 won hij er ieder jaar een.

In totaal won Sagan in zijn carrière al zo’n twintig groene truien met het winnen van sprint- en puntenklassementen. Daar kwamen de afgelopen twee jaar twee regenboogtruien bij. Op 16 oktober 2016 won hij in Doha (Qatar) zijn tweede wereldtitel.

Afgelopen jaar reed Sagan voor Tinkoff. Maar Oleg Tinkov stopt ermee en dus moest Sagan op zoek naar een nieuwe ploeg. Die is inmiddels gevonden en komend seizoen rijdt Sagan voor Bora-Argon, een kleine ploeg. Op de vraag waarom hij niet voor een grote ploeg heeft gekozen, liet hij weten dat het niet om geld draaide, maar om de entourage – die brengt Sagan namelijk zelf mee, zijn eigen hofhouding.

“We hebben gesproken met heel veel teams. Het team waar ik heen ga, dat is niet echt voor het geld. Ik wilde mijn groep meenemen. De grote teams, die plannen alles, en het is moeilijk om je eigen groepje binnen te halen,” vertelde Sagn in een interview met Cycling News. “Binnen het wielrennen is het heel belangrijk welke groep je om je heen hebt. Het was heel belangrijk om mijn director sportif, coach, de renners, mechaniekers, masseuse mee te nemen. Dat is het allerbelangrijkste dat ik heb geleerd in mijn zeven jaar als professional, en dat is om niet relaxed te zijn, maar om rust te hebben binnen je team,” zei Sagan.

Vuelta a España 2017 wordt (weer) geen maatwerk voor Froome

Inmiddels is er ook nieuws van het Vuelta-front. De route van de Vuelta zal worden bekendgemaakt op 12 januari. Afgelopen week liet race-directeur Javier Guillén weten dat het géén wedstrijd zal worden die speciaal en alleen op maat wordt gesneden voor Chris Froome. Dat was ook een beetje een sneer in de richting van de Tour de France, die drie keer op rij werd gewonnen door Froome, en waarvan vaak wordt gezegd dat het parcours speciaal voor hem is bedacht.

“Het parcours zal niet op maar worden gemaakt voor Chris Froome, dát zouden we nóóit doen!,” zei Guillén tegen Cycling Weekly. “Ik heb geen ondertekend stuk papier dat Chris Froome komt of dat hij in topconditie is. Zo werkt het niet. We ontwerpen een parcours waarbij we aan de fans denken, over het profiel dat we willen hebben en aan onze persoonlijkheid”. De Vuelta is van de drie Grand Tours de zwaarste met de meeste bergen en de minste vlakke meters; bergen bovendien ook veel steiler zijn dan in de Giro of de Tour, regelmatig zijn er stijgingspercentages van dik 20%, en die bleken tot nu toe net iets te hoog gegrepen voor Froome. Concessies doen aan die ‘persoonlijkheid’ van de Vuelta, wil Guillén niet om de renner te laten winnen die het volgens hem misschien wel het meeste verdient, al was het maar omdat hij, Froome, in 2009 zijn doorbraak beleefde in de Vuelta.

Nairo Quintana werd afgelopen jaar eerste in de Vuelta, voor Froome die tweede werd – en dat voor de derde keer. Froome zal zich dit jaar richten op de Tour. Of hij zal starten in de Vuelta is nog niet bekend. Guillén zou hem wel graag aan de start willen zien, maar ook al die andere renners, al die andere grote namen. “We bereiden geen race voor speciaal voor één renner. Het is wel belangrijk dat Froome hem rijdt want de fans willen de beste renners tegen elkaar zien strijden in het peloton. Het kan best zijn dat ze niet op hun top rijden, maar we hebben ze wel nodig,” gaf Guillén toe. “Ik heb overigens wel het gevoel dat de Vuelta een overwinning verschuldigd is aan Chris, maar dat is iets dat hij zelf moet verdienen op de weg!”

Wie wint de Tour de France 2017? De favorieten volgens 888sport:

  • Chris Froome @1.65
  • Rojas Quintana @3.75
  • Richie Porte @9.00
  • Alberto Contador @10.00

Je krijgt voor iedere ingezette euro bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug! Noteringen d.d. 23.11.2016.