Tour de France 2016. De ASO heeft de wildcards voor de aanstaande Tour de France verdeeld. In totaal hebben vier teams een uitnodiging ontvangen om van start te gaan in de 103de editie van La Grande Boucle. Team Roompot zat daar niet bij.

In de Tour de France van 2016 zullen op 2 juli behalve de achttien WorldTour-teams ook vier ploegen op uitnodiging aan de start verschrijnen op het Franse semi-schiereilandje Mont St-Michel. Gisteren maakte de organisatie van de de Tour de France bekend welke vier andere ploegen daarnaast op uitnodiging van start mogen gaan, van de ASO, de organisatie van. Bora-Argon 18, Cofidis, Direct Energie en Fortuneo-Vital Concept zijn de gelukkigen, drie Franse ploegen en een Duits team.

Dezelfde teams als een jaar geleden ontvangen weer een wildcard

Bora-Argon 18, dat onder andere de Tsjech Jan Bárta en de Duitse nationale kampioen Emanuel Buchmann onder contract heeft, en Cofidis, het team van de Franse sprinter Nacer Bouhanni, ontvingen een jaar geleden ook al een uitnodiging voor de Tour de France. Direct Energie is de opvolger van het Franse team Europcar waar Thomas Voeckler nog altijd deel van uitmaakt, evenals Sylvain Chavanel. Ook Fortuneo-Vital Concept, dat een jaar geleden nog Bretagne-Sèche Environnement heette ontving opnieuw een startbewijs.

Ook ploeg van Theo Bos staat weer aan de start

Vorig jaar ontving Team MTN-Qhubeka, met Theo Bos, als vijfde team een wildcard. Dit jaar heet het Zuid-Afrikaanse team Dimension Data en is het een van de achttien WorldTour-ploegen die automatisch mogen starten.

De 22 ploegen die in de Tour de France 2016 starten

AG2R La Mondiale (Fra), Astana Pro Team (Kaz), BMC Racing Team (USA), Cannondale Pro Cycling Team (USA), Dimension Data (RSA), Etixx – Quick Step (Bel), FDJ (Fra), IAM Cycling (Sui), Lampre – Merida (Ita), Lotto Soudal (Bel), Movistar Team (Esp), Orica GreenEDGE (Aus), Team Giant – Alpecin (Ger), Team Katusha (Rus), Team Lotto NL – Jumbo (Nld), Team Sky (GBR), Tinkoff (Rus), Trek – Segafredo (USA). Wildcards: Bora – Argon 18 (Ger), Cofidis- Solutions Crédits (Fra), Direct Energie (Fra), Fortunéo – Vital Concept (Fra).

De Tour de France 2016 vertrekt dit jaar opnieuw zonder Team Roompot

Voor Roompot Oranje Peloton is de verdeling van de Tour-wildcards een behoorlijke domper, maar helemaal onverwacht kwam het ook niet. Vorig jaar greep het Nederlandse team ook al naast de felbegeerde wildcard en eerder dit jaar, op 18 januari, kreeg de ploeg van manager Michael Zijlaard ook al te horen dat er in de Giro d’Italia ook geen plek was voor zijn jonge Nederlandse equipe.

Zijlaard reageerde in een gesprek met de NOS toen vrij laconiek op de verdeling van de Giro-wildcards: “Het is ons plan om binnen vijf jaar, met onze compleet Nederlandse ploeg, aan de Tour de France mee te doen. Aan die filosofie is niks veranderd.”