Tour de France 2015 rustdag. De Spanjaard Rubén Plaza Molina soleerde naar de ritzege in de zestiende etappe van de Tour de France 2015. Peter Sagan werd opnieuw tweede na een indrukwekkende afdaling en Jarlinson Pantano werd kort daarachter derde. Chris Froome behoudt de gele trui en Robert Gesink zijn zevende plaats.

De rit van Bourg-de-Péage naar Gap was 201 km lang en er werd vooral geklommen, omdat de weg naar de Alpen nu eenmaal omhoog loopt. De rit eindigde echter met een stevige afdaling, dezelfde waar ooit Lance Armstrong een stuk afsneed via het gras toen hij dreigde te vallen.

Behalve Sagan maakte ook Pantano gisteren indruk met zijn techniek bergafwaarts. De Colombiaan werd derde op slechts 36 seconden van Plaza en zes seconden achter Sagan.

Tour de France 2015: Nibali pakt anderhalve minuut terug op Froome

Van het favorietengroepje kon alleen Vincenzo Nibali wat tijdwinst behalen. Hij reed weg in de afdaling en reed de favorietengroep waar ook Contador, Froome, Van Garderen, Mollema, Gesink en Quintana deel van uitmaken, op anderhalve minuut. Voor de top tien maakt dat niet erg veel uit want daarin bleef alles hetzelfde, behalve.

Plaza bezorgt Lampre-Merida eerste zege in vijf jaar tijd

Rubén Plaza, de 35-jarige Spanjaard van Lampre-Merida reed weg van het peloton op de Col de Manse en soleerde naar de zege in Gap. Voor zijn team kwam dit als water in de woestijn, Het team stond al sinds 2010 droog. In dat jaar won Alessandro Petacchi de vierde etappe van de Tour de France.

Voor de boomlange renner uit Alicante was het zijn eerste etappezege ooit in de Ronde van Frankrijk én in het buitenland. In eigen land werd hij tweemaal nationaal kampioen op de weg en won verschillende ronden, zoals de Vuelta a La Rioja, Vuelta a Castilla y Leon en de Vuelta a Aragon.

Sagan voor zestiende keer tweede in Touretappe Tour de France

Peter Sagan maakte in de afdaling bijna dertig seconden goed op Plaza maar kwam uiteindelijk ook dertig seconden tekort voor de ritzege. De afgelopen drie jaar pakte de Slovaak nu zestien keer een tweede plaats en nog altijd heeft hij geen ritzege te pakken. Sagan eindigde alleen al in deze Tour al elf keer in de top vijf. Ondanks dat hij bijna twintig minuten goedmaakte op Froome en de andere favorieten in het groepje, staat Sagan zesentwintigste in het algemeen klassement. Wel blijft hij in bezit van de groene trui.

Harde smak Thomas loopt goed af

In de slotafdaling naar Gap reed de Fransman Warren Barguil tegen Geraint Thomas aan die daardoor van de weg schoot en via het prikkeldraad en een lantaarnpaal tot stilstand kwam waar hij anders in een dal was gevallen. In datzelfde groepje kanshebbers zaten ook Robert Gesink en Bauke Mollema die een val konden vermijden. Thomas kon zijn weg vervolgen en kwam samen met teamgenoot Wout Poels aan. Thomas verloor 38 seconden door zijn valpartij maar bleef zesde in het algemeen klassement.

Barguil kon zelf ternauwernood overeind blijven. Bij zijn teambus aangekomen gaf hij de schuld aan Tejay van Garderen die hem bij het ingaan van de bocht zou hebben aangeraakt waardoor hij niet op tijd zijn achterrem kon indrukken. De wereld sprak er schande van dat hij een ander de schuld gaf, maar later verschenen er beelden waarop duidelijk was te zien dat de Fransman geen lariekoek verkondigde.

Vandaag is er een rustdag in de Tour, vanaf woensdag volgen er nog vier etappes door de Alpen en de vlakke slotrit naar Parijs