Tour de France 2015. Maar liefst twintig Nederlanders rijden dit jaar de Tour de France. Van die twintig Nederlanders die zaterdag aan de start staan in Utrecht, maken er een aantal goede kansen op een plek in de top tien van het algemeen klassement en op een of meer ritzeges. De laatste keer dat er zoveel Nederlanders meededen aan de Ronde van Frankrijk, was in 1989.

Vanavond tussen zes en acht worden in Utrecht de teams aan het publiek gepresenteerd die deelnemen aan de Tour de France. Wielertours kijkt vooruit naar welke Nederlanders zich onder de deelnemers bevinden en wat hun rol en kansen zijn in deze 102de editie van de Ronde van Frankrijk.

Tour de France 2015: goed klassement en ritzeges

Onder hen vinden we de Nederlandse toppers Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Bauke Mollema die goede kansen maken om bij de beste tien renners in het algemeen klassement te rijden. En dan is er natuurlijk Tom Dumoulin, die als rijdrijder een klasse apart is en goede kansen maakt om als eerste de gele trui te mogen aantrekken in Utrecht. Als het hem lukt, is hij de eerste Nederlander in 26 jaar die in het geel mag rijden.

De Nederlanders en hun ploegen

LottoNL-Jumbo heeft een sterke ploeg geformeerd voor de Tour en is hofleverancier met zeven Nederlanders: Laurens ten Dam, Jos van Emden, Robert Gesink, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Tom Leezer en Bram Tankink. Daarnaast gaan de Belg Sep Vanmarcke en de Duitser Paul Martens mee.

LottoNL-Jumbo heeft met het kopmanduo Gesink en Kelderman en Steven Kruijswijk in een vrije rol drie kanshebbers op de weg die kans maken op een goed eindklassement. Gesink begint de Tour met een goed gevoel en is weer helemaal fit na een jaar van herstel na een hartoperatie. Voor Wilco Kelderman is het zijn eerste Tour de France waarin hij meteen ook als een van de favorieten van start gaat.

Kruijswijk richt zich meer op de bergtrui en krijgt een vrije rol, net als Ten Dam, die in vorige edities met Mollema uitmaakte van het illustere duo Bau & Lau. Vorig jaar werd Ten Dam na een goed voorseizoen negende. Dit jaar boekte hij nog geen noemenswaardige prestaties en zal dus vooral veel knechtwerk verzetten in dienst van Kelderman en Gesink.

Bauke Mollema mag dit jaar de kopmanrol vertolken bij zijn nieuwe team Trek, alwaar hij ondersteund zal worden door een sterk team waar verder Fabian Cancellara, Julian Arredondo, Stijn Devolder, Laurent Didier, Markel Irizar, Bob Jungels, Gregory Rast en Haimar Zubeldia deel van uitmaken. Cancellara is de man die moet zorgen dat Mollema goed uit de ploegentijdrit komt, en met Zubeldia en Arredondo heeft hij twee hele sterke helpers in de bergen.

Nederlanders bij Giant-Alpecin voor Tour de France 2015

Ook Giant-Alpecin heeft veel Nederlanders in de tourformatie meegenomen: Roy Curvers, Tom Dumoulin, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer. Zaterdag maakt Dumoulin een grote kans om de tijdrit in Utrecht te winnen waarmee de Tour de France opent en daarmee te zorgen voor een Nederlands succes op eigen bodem. Zijn grootste concurrenten zijn Fabian Cancellara en Tony Martin die beide enorm sterke tijdrijders zijn. “Dit is een kans die je misschien maar één keer in je carrière krijgt, winnen in eigen land tijdens de Tour”, zei de 24-jarige Limburger op de site van WielerFlits.

Winactie Tour de Frace games Wielertours.nl

Wil je zelf beleven hoe het is om mee te strijden in de Tour de France 2015? Doe dan mee met onze win actie en maak kans op een exemplaar van Pro Cycling Manager of Le Tour de France 2015!

Tour de France 2015: Boom en Westra in dienst van Nibali

Lars Boom en Lieuwe Westra rijden beiden voor Astana, en staan in dienst van hun Italiaanse kopman Vincenzo Nibali die ze aan een tweede tourzege op rij moeten helpen. Boom werd afgelopen jaar winnaar van de zware vijfde touretappe die over de kasseien ging, en daarmee is hij een belangrijke helper voor Nibali in de vierde rit van de huidige editie. Hij is bovendien een goede tijdrijder en zal alles proberen om in Utrecht te winnen. Astana richt zich vanouds op het ploegenklassement en in de ploegentijdrit is ook een belangrijke rol voor hem weggelegd. Westra is een man van het middengebergte en zal proberen om daar zoveel mogelijk bonussen bij elkaar te rijden oor zijn team.

Stef Clement start voor IAM Cycling en vervult samen met Martin Elmiger de rol van wegkapitein binnen het team. Op gezag van zijn team moest De 32-jarige renner het Nederlands Kampioenschap laten schieten om goed uitgerust aan de start in Utrecht te verschijnen. Clement pakte twee weken geleden wel de zilveren medaille in de tijdrit bij de Europese Spelen in Bakoe. Aan zijn vorm hoeft niemand te twijfelen.

Poels in team met topfavoriet Froome

Wout Poels is de enige Nederlander binnen Team Sky, het team met topfavoriet Chris Froome. Na een voorseizoen waarin hij keihard heeft gewerkt, werd Poels alsnog geselecteerd om mee te gaan naar de Tour. Hij liet het NK schieten om fris aan de start in Utrecht te verschijnen. De klimmer rijdt in dienst van Froome en reserve-kopman Richie Porte. “Ik weet bij Sky natuurlijk dat ik geen kansen voor mezelf ga krijgen. Alles staat in het teken van Froome,” zei Poels tegen NuSport.

Pieter Weening is de enige Nederlander bij het Australische Orica-GreenEdge, waar het zwaartepunt ligt bij Simon Gerrans en Michael Matthews.

Dylan van Baarle, die in de belangstelling staat van LottoNL-Jumbo, en kasseienspecialist Sebastian Langeveld maken beiden deel uit van de equipe van Cannondale-Garmin.